Park života i mladosti

Sa idejom da svako dete koje se rodi u Nišu dobije sadnicu, koju će njegovi roditelji, a potom i ono samo, zalivati i čuvati, JKP „Mediana” i grupa „Pomoć ugroženim Nišlijama” pokreću akciju „Drvo za život”. Krajni rezultat čitave inicijative bio bi novi gradski park i više zelenila za sve Nišlije.

park 640x480

Ukoliko inicijativa JKP „Mediana” i grupe građana „Pomoć ugroženim Nišlijama” dobije širu podršku javnosti, veliki su izgledi da svaki bračni par iz Niša koji dobije prinovu, od JKP „Mediana” dobije sadnicu nekog drveta koju bi posadili na unapred određenom prostoru, a drvo bi dobilo ime i prezime svog malog vlasnika.

JKP „Mediana” je spremna da potrebne mlade sadnice pokloni novim roditeljima, odnosno njihovim mališanima.

„Kad god je bilo potrebno odazivali smo se raznim humanitarnim akcjama, a ideja o tome da svaki mali Nišlija ima svoje drvo biće još jedna prilika da pokažemo da smo društveno odrgovorna kompanija, kaže direktor JKP “Mediane” Bratislav Vučković.

DSCF2594 640x480

Sa nadležnim strukturama u gradu odrediće se prostor gde će se formirati park u kojem će svako novorođeno dete dobiti drvo koje će zalivati njegovi roditelji, a kasnije i samo dete. Sve će to biti rađeno u saradnji sa stručnjacima. Urbanisti će odlučiti koja bi lokacija bila pogodna za takav park.

“U početku, dok mališani ne stasaju, o stablu bi se brinuli zajedeno sa svojim roditejima, a kasnije i sami. Tako bismo podstakli brigu o zdravoj životnoj sredini,razvili osećaj odgovornosti i brige za ono čemu ste dali život i o čemu treba voditi računa. U krajnjem, čitava zajednica imala bi samo koristi - grad bi dobio uređen park, nov izvor svežeg vazduha, mesto za odmor i šetnju”, kazao je Vučković.

Prema rečima Vojkana Živkovića, člana neformalne grupe „Pomoć ugroženim Nišlijama”, akcija je na samom početku i tek slede razgovori sa direktorom Kliničkog centra oko prosleđivanja spiska novorođenih, kao i sa stručnjacima oko lokacije za sadnju i vrste drveća.

DSCF2596 640x480

On ističe da ovom akcijom grupa „Pomoć ugroženim Nišlijama” malo izlazi iz okvira onog osnovnog što radi, ali da njom želi da utiče na ekološku svest građana, jer je i ovakva vrsta pomoći Nišlijama neophodna.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti Park života i mladosti