MEDIANA POSETILA DECU U SIGURNOJ KUĆI

Na Svetski dan prava deteta, 20. novembar, Bratislav Vučković, direktor JKP “Mediana” sa saradnicima posetili su Sigurnu kuću u Nišu i tom prilikom deci podelili poklone.

07B589B460224BFE94B5536FE0974A82BF5A0064B21811FCC2pimgpsh fullsize distr

Svetski dan prava deteta obeležavan je, na prigodan način, svuda u svetu. Deca koja se trenutno nalaze u Sigurnoj kući u Nišu, danas su se na trenutak nasmejala. Direktor JKP „Mediana“ sa saradnicima ih je posetio i podelio slatkiše i igračke.

„Danas smo ovde da se družimo sa ovom decom i da im bar na trenutak vratimo osmeh na lica. Ovo je slika dece čija su prava ugrožena . Oni su morali da napuste svoj dom kako bi se zaštitili od nasilja. Ovde smo kako bismo se podsetili da o pravima dece treba brinuti čitave godine, a ne samo danas“ ,rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“.

„Deci koja borave u ovoj ustanovi, od početka godine ih je bilo preko trideset a trenutno ih je petoro, svaka pomoć je dobrodošla, jer obično dođu samo u odeći koju imaju na sebi. Zahvalni smo direktoru „Mediana“ što nas se i ove godine setio i posetio nas“ , kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti MEDIANA POSETILA DECU U SIGURNOJ KUĆI