PRIZNANJE „ZELENI LIST“ ZA MEDIANU

U okviru najveće ekološke akcije koja traje 33 godine „Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“, u Svečanoj sali najstarije gimnazije u Srbiji u Sremskim Karlovcima, JKP „Mediana“ Niš, Off teataru i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju dodeljen je „Zeleni list“ za realizaciju pozorišnog festivala „Šta dramiš“ na temu zaštite životne sredine.

priznanje06

Najstarija ekološka akcija u Srbiji, ove godine organizovana je 33. put. Pokrenuli su je Ekološki magazin Čekajući vetar”, Drugog programa Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha Srbije još 1983. Poslednjih sedam godina, partner Radio Beograda 2 je Pokret gorana Vojvodine.

Prilikom uručivanja priznanja „Zeleni list “ dobitniku JKP „Mediana“ Niš, direktor Bratislav Vučković je organizatorima uručio simbolične poklone:

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam uspeo da kao direktor komunalnog preduzeća, spojim kulturu, ekologiju i obrazovanje, jer bez toga ne možemo. Poklone koje smo vam upravo darivali jesu simboli da metlu zamenimo knjigom i da mi komunalci ne budemo samo nosioci metle i kante, već čuvari ekološke svesti“, naglasio je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

U završnici akcije, tradicionalno se dodeljuje deset Zelenih i jedan Crni list. Od predloga koje su kandidovali novinari ekoloških rubrika iz čitave Srbije, kao i građani, dobitnike je odabrao žiri sastavljen od članova Drugog programa Radio Beograda i Pokreta gorana Vojvodine.

priznanjezelenicrnilist2

Zeleni list, priznanje za očuvanje životne sredine u ovoj godini, pored Nišlija dobili su:

Ministarstvo pravde – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, JP “Srbijašume” i Šumarski fakultet Beograd, za projekat „Jedno drvo za jednog ratnika”, u okviru kojeg je do sada zasađeno skoro 400.000 sadnica, od predviđenih 1. 300 000, kao znak sećanja na srpske ratnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Ambasada Japana, za pomoć u saniranju posledica poplava i izradi Katastra klizišta u Srbiji, koji naša zemlja do sada nije imala. Pokret gorana Srbije, koji je obeležio 55 godina uspešnog rada na pošumljavanju i sprovodjenju akcija vaspitnog i edukativnog sadržaja. Kompanija FCA Srbija, za akciju „Recikliranje je cool“u kojoj se za auto stariji od dvadeset godina prilikom kupovine novog „fijata”, dobija popust od dve i po hiljade evra. Alternativa za bezbednije hemikalijeAlHem, za kontinuiranu akciju usmerenu na proizvođjače i distributere hemikalija, donosioce odluka, naučnike i potrošače, sa ciljem da se opasne hemikalije zamene bezbednijim. Udruženje gradjana „Taraške rode” i MZ Taraš  – nosioci titule „Evropsko selo roda”, zbog najvećeg broja gnezdećih parova ovih ptica. Prof. Dragan Pečurica, za aktivnu borbu protiv zagađenja vazduha u Bačkoj Topoli, zbog čega je i osuđen po tužbi od strane lokalne fabrike. Inženjer Ranko Šćekić, za projekat i proizvodnju briketa od ugljene prašine – nus proizvoda Rudarskog basena „Kolubara”. Inženjer Milutin Dražić, za projekte pošumljavanja na omladinskim radnim akcijama u Srbiji tokom nekoliko decenija.

priznanjezelenicrnilist1

Crni list – najvećem zagadjivaču životne sredine, ove godine, dodeljen je Republičkoj sanitarnoj inspekciji, zbog nedoslednosti u sprovodjenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti PRIZNANJE „ZELENI LIST“ ZA MEDIANU