Aktuelnosti

NIŠ DOBIJA 250 MLADIH ZELENIH LIDERA

Učenici Prehrambeno – hemijske škole, zatim Škole mode i lepote, kao i studenti Građevinsko – arhitektonskog fakulteta u Nišu kroz razne radionice postaju lideri održivog razvoja u Nišu.

gvd

Reč je o projektu koji podržava Ministarstvo za zaštitu životne sredine a sprovodi Udruženje “Zelena gradnja” u Nišu.

Cilj je da se mladi ljudi upoznaju sa tzv. zelenim zanimanjima kojima će kroz svoje profesije u budućnosti uticati na razvoj cirkularne ekonomije.

syev

OČIŠĆENE 44 DIVLJE DEPONIJE U NIŠU

Tokom ovogodišnje akcije radnici JKP “Mediana” očistili su ukupno 44 divlje deponije, na kojima je bilo 3.600 kubika otpada.

Nažalost, na pojedinim lokacijama u prigradskim naseljima te iste deponije su se ponovo pojavile, a “nikle” su i nove, kaže direktor za održavanje higijene JKP Mediana Ljubiša Janković.

Najveća divlja deponija je gotovo uvek u Ulici Ivana Milutinovića i na njoj se u proseku sakupi oko 1.200 kubika otpada što predstavlja trećinu otpada sa svih evidentiranih deponija u Nišu.

deponije3

deponije1

deponijgf

NIŠLIJE IZBACILE ZA TREĆINU VIŠE KABASTOG OTPADA

tgdhf

bg

cjmh

IAKO JE GREJNA SEZONA POČELA DIMNIČARI OVIH DANA IMAJU PUNE RUKE POSLA

ftzh

Untitled 1

gdh

RTV „Belle Amie“- Dragoslav Pavlović

Gradovi Niš i Sombor biće prvi gradovi u Srbiji koji će raditi na unapređenju selektivnog prikupljanja staklene ambalaže u okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“. Za tu namenu u Niš stiže oko 300 kontejnera (zvona) kao donacija NALED-a. Cilj projekta je da se reciklaža stakla u pilot opštinama poveća za 20 odsto, a da 2022. godine možemo da očekujemo proširenje mreže i na druge lokalne samouprave. Projektom će u Nišu biti uključeno osim gradskog i seosko područje.
 
xc
 
Dragoslav Pavlović, direktor JKP “Mediana“, je gostujući u emisiji „Otvorena vrata“ na RTV “Belle Amie“ govorio o višestrukoj važnosti projekta, od kolektivnog podizanja svesti građana u vezi sa selekcijom otpada do ekonomske isplativosti. Poslednjih godina došlo je do pada cena papira i kartona kao vrste reciklabilnog otpada usled zasićenosti tržišta. Sa druge strane, cena PET ambalaže i ambalažnog stakla kreće se naviše i zato se treba okrenuti ovim vrstama ambalažnog otpada, jer su se pokazali kao profitabilni.
 
safe image
 
Trenutno u gradu ima 55 zvona za staklenu ambalažu, što je mali broj za ovako veliki grad. Zbog toga će donacija od 300 novih zvona umnogome pomoći prikupljanju većih količina staklene ambalaže od dosadašnje, što bi bio osnov za isplativiji tretman i ponovnu upotrebu recikliranog stakla. Nova zvona biće postavljena na različitim lokacijama po gradu a ukoliko kasnije bude potrebe, izvršiće se korekcija u lokacijama istih.
 
trash 3736072 960 720 340x227
 
Na teritoriji grada, na korišćenju je oko 17000 plavih kanti, u kojima građani odlažu različite vrste reciklabilnog otpada od PET i staklene ambalaže do kartona. Od prikupljenog otpada JKP „Mediana“, vrši sekundarnu selekciju otpada u svom reciklažnom centru. To pokazuje da su koreni reciklaže u Nišu prisutni već nekoliko godina, ali se mora raditi na daljem unapređenju tog procesa.
„Nadamo se da ćemo ovim projektom ostvariti dobre rezultate, a to će se kasnije implementirati i na druge sredine u Srbiji“, izjavio je Pavlović.
„Ovaj projekat je važan da bi se stvorila navika kod građana u vršenju selekcije ambalažnog otpada i sticanju zdravih ekoloških navika, jer čista životna sredina zavisi od nas samih“, poručio je Pavlović.
Vi ste ovde: Početak Vesti Aktuelnosti