JKP "Mediana" Niš

PRIJEM GRAĐANA U JKP „MEDIANA“

 

Dragoslav Pavlović v.d. direktora JKP „Mediana“ sa svojim saradnicima, u utorak 09.01.2018. godine u Tvrđavi, razgovarali su sa građanima. Praksa prijema građana, biće organizovana i u buduće, jer je direktna komunikacija najbolji način saradnje između komunalnog preduzeća i građana, u cilju rešavanja bitnih komunalnih pitanja .

1101181 640x361

Desetak građana predstavilo je svoje probleme a rukovodstvo JKP Mediana će nastojati da ih reši. Problemi koji nisu iz delokruga „Mediane“ upućeni su na adresu gde građani mogu potražiti pomoć.

1101182 640x361

Problemi zbog kojih su se građani javili u vezi su sa zapošljavanjem, teškom materijalnom situacijom, sa uređenjem infrastrukture, rešavanjem komunalnih problema.

Građani mogu da se jave i zakažu prijem svakog dana putem telefona: 018/ 42 53 990, u periodu od 7:30 do 15:30.

1101183 640x361

 

NOVI DRVORED U SARAJEVSKOJ ULICI

 

JKP „Mediana“ Niš posadilo je 33 sadnice lipe i time realizovalo inicijativu stanovnika Sarajevske ulice da im se formira novi drvored, u zamenu za stari koji je uklonjen prilikom rekonstruisanja ulice.

 030118 naslovna2 640x480

Sarajevska ulica dobila je novi drvored. Na skoro rekonstruisanom trotoaru radnici sektora „Zelenilo“ JKP „Mediana“ zasadili su 33 lipe. Inicijativa je potekla od meštana ovog dela grada, a podržali su je Gradska opština Crveni Krst i grad Niš.

 030118 direktor1 522x480

„Ulica je rekonstruisana prošle godine i po planu i programu uređenja grada ovde jeste planirano da se zasade lipe.Trotoar je prilično širok tako da će ovaj drvored da oplemeni prostor i praviće i senku i hladovinu“, izjavio je Pavlović i dodao: „Za narednu godinu je dosta investicija planirano za ozelenjavanje i uređenje parkova. Više parkovskih površina dobiće i nove pop-up sisteme za zalivanje“.

 030118 slika3 640x480

Prema rečima v.d. direktora Dragoslava Pavlovića i u idućoj godini radiće se na tome da grad bude lepši i zeleniji. Sada je Sarajevska ulica dobila je novi drvored, a i drugi delovi grada biti ozelenjeni, jer gradsko rukovodstvo, stanovnici Niša i JKP ,,Mediana” imaju isti cilj, da Niš bude lepši i zeleniji.

 

NAUČNI SKUP „ČOVEK I RADNA SREDINA“

 

Na Fakultetu zaštite na radu Univerziteta u Nišu, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, a uz podršku GO Palilula, održan je XVII Naučni skup sa međunarodnim učešćem „Čovek i radna sredina“. Učešće na skupu uzelo je i JKP „Mediana“ Niš.

Tema XVII Naučnog skupa bila je „Upravljanje komunalnim sistemom i zaštita životne sredine. Naučni skup su pozdravili: prof. dr Dragan Spasić, predsednik Organizacionog odbora, prof.dr Nenad Živković, podpredsednik Programskog odbora, prof. dr Momir Praščević, dekan Fakulteta zaštite na radu u Nišu. Skup je otvorio Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula.

030118 okrugli sto 640x361

Kao deo pratećih aktivnosti na otvaranju naučnog skupa prikazana je Modna revija učenika Umetničke škole u Nišu sa modelima izrađenim od recikliranih materijala.

Od 6-8. decembra, učesnici Naučnog skupa razmatrali su sledeće tematske oblasti: Upravljanje komunalnim delatnostima, Analiza i procena uticaja komunalnog sistema na kvalitet radne i životne sredine, Efikasnost i menadžment komunalnog sistema, Iskustva učesnika u pružanju komunalnih usluga i Zaštita na radu u teoriji i praksi.

Po rečima profesora Dragana Spasića, predsednika Organizacionog odbora, ovako koncipiran Naučni skup predstavlja multidisciplinarnu platformu za istraživače iz različitih oblasti nauke i struke za razmenu znanja, ideja i iskustava koji će doprineti sagledavanju realne situacije u oblasti upravljanja komunalnim sistemom, njegovog uticaja na kvalitet životne sredine i iznalaženju optimalnih rešenja u ovoj oblasti.

030118 slika 2 640x480

„Na naučnom skupu definisani su glavni problemi i predložena optimalna rešenja u oblasti upravljanja komunalnim sistemom, omogućena razmena informacija o stanju, problemima i uticaju komunalnog sistema na kvalitet životne sredine i promovisane najbolje dostupne tehnike i iskustva dobre prakse u upravljanju komunalnim sistemom“, naglasio je prof. dr Dragan Spasić.

Naučni skup okupio je autore iz 9 zemalja regiona, a prezentovano je 86 radova, od 73 autora i 50 koautora.

JKP „Mediana“ je na Naučnom skupu prezentovalo 6 radova i bilo učesnik okruglog stola na temu „Unapređenje cirkularne ekonomije u sektoru upravljanja komunalnim otpadom u Nišu“, u organizaciji ARHUS centra Južne i Istočne Srbije. Pozdravnu reč su imali: prof. dr Nebojša Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Niša i Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš.

U okviru ovog okruglog stola razmatrane su dve teme: Primarna separacija otpada u Nišu koju je prezentovao dr Goran Radoičić iz JKP„Mediana“ Niši i Uvođenje cirkularne ekonomije u sektoru upravljanja otpadom u prezentaciji Sonje Popović iz ARHUS centra Južne i Istočne Srbije.

 

STAKLENU AMBALAŽU U RECIKLAŽU

 

Javno komunalno preduzeće „Mediana” u saradnji sa „Sekopakom” iz Beograda, u akciji „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži”, sakupilo je tonu i po ove ambalaže. Kako bi se najmlađim sugrađanima ukazalo na pravilan način sakupljanja otpada u OŠ „Car Konstantin” odigrana je ekološka predstava „Prljavo i čisto nije isto”.

sl 1 640x3naslovna 640x480

Stanovnici Niša su u utorak, 25. decembra, na dve lokacije, kod Palilulske i Durlanske pijace, u periodu od 11 do 14 sati, mogli da donesu 3 kilograma staklene ambalaže i da na poklon dobiju ceger ili kačket.

Prema rečima v.d. direktora JKP „Mediana” Dragoslava Pavlovića аkcija „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži” organizovana je kako bi se skrenula pažnja nišlija na važnost primarnog selektovanja otpada.

030118 sl 1 640x351

„Primarna selekcija je nešto čemu težimo i ona bi u narednom periodu trebalo da se razvija između JKP „Mediana“ i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Niša kroz podelu posuda za prikupljanjе selektovanog otpada“, navodi Pavlović.

Projektom koji je završen pre dve godine, plave kante za reciklažni otpad podeljene su stanovnicima opštine Palilula i Pantelej. Postavljeno je i 50 zvona u gradu.

030118 sl 2 360x480

„Radimo na projektu sa EU oko nabavke novih količina posuda za reciklažni otpad, kako bi preostale 3 opštine uvrstili u primarnu selekciju otpada”, rekao je Dragoslav Pavlović.

Ovo je nastavak akcije sakupljanja staklenog otpada koja je započeta krajem avgusta, kako bi se ukazalo stanovništvu da je staklo ambalaža koja može više puta da se reciklira i da ne izgubi na kvalitetu, a nepravilnim odlaganjem samo povećava telo deponije, jer se ne razgrađuje.

030118 sl 3 394x480

Pored sakupljanja staklene ambalaže na dve lokacije u gradu, u Osnovnoj školi „Car Konstantin” odigrana je dečija predstava pod nazivom „Prljavo i čisto nije isto“, koja је na zabavan i edukativan način, imala za cilj podizanje svesti kod najmlađih.

 

JKP „MEDIANA” SPREMNO DOČEKUJE ZIMU

JKP ,,Mediana” Niš potpuno je spremno za rad na zimskom održavanju puteva u gradu, rečeno je na smotri Operativnog štaba Zimske službe, koja je održana 07. novembra u krugu preduzeća. Mehanizacija sa kojom raspolaže je opremljena i remontovana i ima dovoljno soli i agregata. Do kraja godine očekuju se još tri nova vozila.

091117n 640x310

Zimska služba JKP ,,Mediana” je u potpunosti kadrovski i tehnički spremna za zimsku sezonu održavanja puteva. I ove godine radiće se po programu koji je doneo Nadzorni odbor, a koji je verifikovan Grad.

 Direktor JKP ,,Mediana” Dragoslav Pavlović je na smotri Operativnog štaba Zimske službe izjavio da postoji sedam velikih vozila koja mogu da čiste sneg, od kojih su pet funkcionalna, dok su dva u rezervi i biće uključena ako dođe do većih snežnih padavina. Mala vozila će čistiti sneg po ulicama gde su parkirana vozila i gde je nemoguće pristupiti većim vozilom.

091117 1 640x361

 „Sa mehanizacijom i kadrovskim kapacitetom koji ,,Mediana” u ovom trenutku poseduje trudićemo se maksimalno da očistimo grad. Trenutno je u fazi javna nabavka kamiona kipera, utovarivača za sneg, kao i multifunkcionalnog vozila koje može da gura sneg sa puteva. Nadamo se da ćemo do kraja decembra imati ova vozila koja će svakako pomoći već postojaćim vozilima u čišćenju grada“, naglasio je Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Mediana” Niš.

091117 2 640x440

 Za sledeću godinu planirana јe kupovina desetak novih vozila, za čiju nabavku bi bilo potrebnо da sе obezbedi oko milion evra. Novina koju će JKP,, Mediana” uvesti u rad Zimske službe je ta da će se napraviti mape puteva i kretanja vozila, kako bi se optimizovalo čišćenje које će doprineti lakšem praćenju vozila.

091117 3 640x443

 Svetislav Manić dugogodišnji komandant Operativnog Štaba Zimske službe procenio je da su i JKP „Mediana” koja održava saobraćanjice i prilazne puteve gradu i „AB Putogradnja” koja održava lokalne puteve, spremni za sneg.

 Različiti su uslovi, pa samim tim i zahtevi u kojima se odvija rad Zimske službe, unutar naseljenih mesta, sela i gradova. Efikasna Zimska služba bi trebalo blagovremenim akcijama da obezbedi prohodnost ulica i puteva u naseljima i glavne mreže puteva izvan njih.

„Mehanizacija je popravljena i remontovana, soli i agregata ima dovoljno. Moja ocena je pozitivna. Konačno su putari spremni za zimsku sezonu”, rekao je Svetislav Manić.

091117 4 640x361

 Zimska služba zvanično počinje dežurstvo 15. novembra i radiće do 31. marta sledeće godine. Program rada Zimske službe obuhvata čišćenje i izvoženje snega sa javnih površina u gradu, kao i posipanje soli radi obezbeđenja prohodnosti u saobraćaju a u zavisnosti od temperature i količine atmosferskih padavina. Prohodnost saobraćajnica ne podrazumeva da iste moraju u svakom trenutku da budu očišćene do asfalta, već da na njima ne budu veće količine snega kao bi se lagano kretala vozila. Prednost u održavanju saobraćajnica imaju ulice sa usponima u kojima se kreću autobusi gradskog prevoza: Vojvode Putnika, Bubanjski heroji, Durmitorska, Mokranjčeva, Srpskih junaka u Niškoj Banji i Mramorsko brdo.

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti