TRASH CHALLENGE 2019

Od 16. do 21. aprila u Nišu su organizovane akcije čišćenja javnih površina pod nazivom “Trash challenge Niš”.

Ekipe JKP “Mediana” Niš, Komunalne policije i Banker radia uz predstavnike renomiranih niških kompanija, čistili su odabrane lokacije po gradu.

201904231

Izletišta pored Vrežinskog bazena, deo Duvaništa, Somborski Bulevar, Bulevar Medijana, Spomen-park Bubanj, Gradsko polje – lokacije su, koje su čistili udruženim snagama građani, zajedno sa “Medianom” i Komunalnom policijom, u okviru akcije koju je pokrenuo radio “Banker”.

Akciju čišćenja Niša podržale su kompanije “Adecco”, “Milk house”, “Pekara Branković”, “Yumis”, “Leoni”, “Banca Intesa” i “Philip Morris”.

201904232

„ Ovom akcijom želimo da podignemo svest naših sugrađana na jedan viši nivo kada se radi o higijeni u gradu“- rekao je Dragoslav Pavlović, direktor JKP„Medijana“ Niš i dodao da je ideja da svi malo više vode računa o tome gde bacaju otpad, da ga prikupe, da, ukoliko vide da je neko negde bacio otpad to jave našem preduzeću i da stalnim prijavljivanjem podignemo nivo higijene u gradu. Odskora im je na raspolaganju i aplikacija EkoLovac preko koje mogu da dostave fotografiju sa ekološkim problemom koji su uočili, a naši zaposleni će reagovati istog trenutka i rešiti problem koji je u našoj nadležnosti“.

Inicijator akcije “Trash challenge Niš 2019” je Banker radio. Mario Radojković u ime organizatora akcije istakao je da su na ovu ideju došli gledajući kako ljudi samoinicijativno čiste manje deponije, to slikaju i postavljaju na društvene mreže, a sve u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredine.

 

 

 

EKOLOVAC

EkoLovac je android aplikacija  JKP “Mediana” Niš, za brzo prijavljivanje komunalnih problema na teritoriji grada.

ego deponija.png

            Aplikacija je vrlo jednostavna za instalaciju na telefonu. Građani koji žele da koriste ovu aplikaciju, mogu u samoj aplikaciji uslikati komunalni problem i popuniti obavezna polja (ime i e-mail adresu na koju će stići odgovor o toku rešavanja datog problema). Aplikacija sadrži geolokator, tako da nije potrebno upisivati adresu na kojoj je identifikovan problem.

            Sve što je potrebno je uslikati komunalni problem na javnoj površini, opisati ga u par rečenica i poslati. Problem će biti prosleđen nadležnoj službi JKP “Mediana” Niš koja će se potruditi da taj problem reši ukoliko je u njenoj nadležnostii, a nakon sanacije problema korisniku se prosleđuje fotografija očišćenog terena.

AKCIJA BESPLATNOG ODVOŽENJA KABASTOG OTPADA

JKP „Mediana“ Niš ponovo organizuje akciju besplatnog odvoženja kabastog otpada.

55552022 2257353144586187 5120113835927142400 n

Akcija će trajati tokom aprila meseca, a ima za cilj da spreči gomilanje kabastih stvari, nesavesno odlaganje starog nameštaja pored kontejnera i stvaranje divljih deponija.

55931142 2257353097919525 8100063193587515392 n

Otpad će se sakupljati svakog radnog dana od 7 do 19 časova, prema unapred pripremljenom rasporedu i to:

ponedeljkom – GO Medijana, utorkom – GO Pantelej, sredom – GO Palilula, četvrtkom – GO Niška Banja, petkom – Crveni krst.

JKP „Mediana“ Niš apeluje na sugrađane da se odazovu akciji i da prijave odvoz kabastog otpada na broj Kontakt centra 018/ 250-125.

NOVA VOZILA I OPREMA

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ Niš predstavilo je javnosti obnovljen vozni park koji je od sada bogatiji za pet kamiona autosmećara, pet kamiona kipera za potrebe zimske službe, četiri velike i tri male čistilice za održavanje javne higijene u gradu. 

NOVA FLOTA

            Nabavljeni su i raonici koji se montiraju po potrebi, kao i posipači koji se, takođe dodaju kamionima u vreme zimskih meseci, a koji su najsavremeniji u svetu. “Nova flota, marke MAN I DAF je nešto najmodernije u ovom trenutku, a zahvaljujući gradu sredstva smo utrošili za ono što je gradu i građanima najpotrebnije” istakao je direktor “Mediane” u prisustvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i prisutnih predstavnika medija.

NOVA FLOTA 1

             „Zahvaljujući ovoj opremi svaka ulica u gradu biće redovno čišćena. To je garancija  za lepši izgled grada, brige o zelenilu, higijeni i svega onoga što je u nadležnosti „Mediane“. Ono što je sigurno to je da grad i prema „Mediani“ i prema svim drugim preduzećima redovno izvršava svoje obaveze, vraća dugove iz ranijih godina i to se sada privodi kraju. Grad je stao na svoje noge u finansijskom pogledu i stvoreni su preduslovi da se razvija u svakom smislu“ istakao je gradonačelnik Bulatović.

            „Što se tiče novih investicija vezanih za komunalnu delatnost u gradu, vodilo se računa o realnim potrebama pa će najveći autosmećar sa hidrouličnom rukom služiti za podizanje podzemnih kontejnera, dva autosmećara srednje veličine podržaće veća naselja gde su blokovi zgrada sa većom količinom otpada, a mali autosmećari koji su nabavljeni moći će da uđu u svaku, i najmanju, ulicu.Oni će uglavnom služiti za uklanjanje otpada u ulicama sa kućama“, kaže Pavlović.

            On dodaje da su nabavljena i dva tipa auto-čistilica, marke MUVO I RAVO. Autočistilice veće kubikaže biće dodeljene opštinama u gradu.

NOVA FLOTA 2

            „Cilj je da svaki, i najmanji deo u gradu bude mašinski očišćen, da čistilice pokriju sve površine grada, jer to nikada ranije nije rađeno, posebno u rubnim naseljima. Autočistilice kojih je do sada bilo su stare i često su se kvarile. Iz tog razloga nove autočistilice koje ćemo postaviti po opštinama imaće zadatak da bar jednom u toku meseca svaku ulicu u gradu obiđu i da je očiste. Neće se više raditi samo po principu četki kao što smo ranije mogli da vidimo. Sada će se za čišćenje koristiti i voda pod pritiskom tako da će se prljavština sa trotoara nabacivati  na četke koje će taj otpad usisavati i ostavljati potpuno očišćenu ulicu“, objašnjava Pavlović.

            Male autočistilice biće dodeljene, takođe, opštinama. Jedna manja autočistilica biće dodeljena opštini Niška Banja  zato što je ona manje površine od ostalih opština, a druge dve manje autočistilice će biti za sve one površine u gradu koje nisu kolovozne. Odlika malih čistilica koje su nabavljene je njihova multifunkcionalnost. One nisu samo mašine sa četkama za čišćenje, već će u toku zime imati male raonike i posipače, a mogu poslužiti i kao podizne platforme za zamenu sijalica i slično.

NOVA FLOTA 3 1

            Nabavljeni su i kamioni koji će biti u funkciji zimske službe. „Godinama pričamo o tome, a sada je došlo vreme da zimsku službu unapredimo, da dupliramo njene kapacitete. Radi se o najsavremenijim mašinama koje postoje u svetu, o moćnim mašinama koje će gurati sneg sa naših  bulevara, uparivaćemo ih kada dođe do većih padavina kako bi bulevari bili čisti i prohodni u dve i tri trake. Kamione starije generacije nećemo rashodovati nego ćemo ih preusmeriti u manje ulice. Cilj je da u istom trenutku krenemo da čistimo sve ulice u gradu kada počne da pada sneg. Do sada smo to radili samo u velikim ulicama i na bulevarima, a manje ulice smo čistili tek kada prestane sneg“, dodaje Pavlović.

            Pavlović naglašava da će nabavkom novih vozila „Mediana“ imati značajnu uštedu kada se radi o servisiranju voznog parka. „Kada imate stari vozni park, na godišnjem nivou kupuje se ogromna količina delova“, objašnjava on. „Mediana je izdvajala ranijih godina ogromna sredstva  za rezervne delove. Ovi kamioni neće trošiti delove i to je ušteda u narednih pet, šest do deset godina. Osim toga, garantni rok je dve godine. 

 

NOVE SADNICE ZA ZDRAVIJE I LEPŠE OKRUŽENJE

        Radnici JKP „Mediana“ Niš rade ovih dana punim kapacitom na teritoriji celog grada. Lepo vreme koristi se za orezivanje drveća i ukrasnog šiblja na zelenim površinama u gradu, ali se radi i zamena stabala u drvoredima na niškim ulicama u okviru programa za očuvanje i unapređenje životne sredine na javnim površinama na teritoriji grada Niša, koji se realizuje preko Sekretarija za zaštitu životne sredine.

ad

            „Radi se o akciji uklanjanja starih sadnica i postavljanja novih drvoreda u pojedinim ulicama u gradu. Ovom akcijom  ćemo zanoviti stabla i ukloniti ona koja su sklona padu i kod kojih grane mogu da ugroze bezbednost građana i imovine. Tokom ove akcije koja će trajati do aprila meseca posadićemo veliki broj novih sadnica“- rekao je Dragoslav Pavlović direktor JKP „Medijana“ Niš. 

            Pavlović dodaje da je akcija počela u ulicama koje su ocenjene od strane stručnih lica kao ulice sa drvoredima gde prvo treba reagovati. To su Svetosavska i Vardarska ulica. U Svetosavskoj ulici umesto dotrajalog drvoreda, postavlja se 49 sadnica piramidalnog graba, dvadeset više nego što je bilo ranije. U Vardarskoj ulici gde je dvadeset stabala belog jasena postavlja se kuglasta katalpa i to tridesetak sadnica. 

4 

            Tanja Radić, direktorka sektora za održavanje javnih zelenih površina JKP “Medijana” Niš dodaje da će projekat, trajati do kraja marta ili početka aprila, te da se koristi svaki lep dan bez padavina da se posao ubrza i odradi ono što je potrebno. Ona naglašava  da je upravo ovaj period i pravo vreme za orezivanje drveća i sadnju novog.

            „Do sada je u uličnim drvoredima posađeno dve stotine novih sadnica, a u nastavku će biti posađeno još tri stotine“, ističe Tanja Radić.

             „Uglavnom se radi o četinarima i listopadnom drveću, a sadnice se sade umesto drveća koje je posečeno što zbog bolesti, što zbog toga što je ostarelo i istrulelo i predstavlja opasnost za građane, a izgubilo je i svoju osnovnu funkciju. U suštini, uvek gledamo da zasadimo veći broj sadnica od stabala koja su posečena“.

            Radić navodi i nekoliko primera pa kaže da je ulici Somborskoj u toku zamena drveća u već formiranom drvoredu. U ovoj ulici je posečeno trideset starih i bolesnih stabala, a umesto njih biće zasađeno pedeset sadnica graba. Nove sadnice zameniće dotrajala stabla i u Dušanovoj i Voždovoj ulici.

            Prema rečima Tanje Radić, seku se samo ona stabla koja su bolesna, trula ili su prestarela i koja su potancijalna opasnost po građane zbog pucanja grana.

5

            „Funkcija zelenih površina, međublokovskog zelenila i drvoreda u gradu je od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje životne sredine“- kaže Tanja Radić I nastavlja da osim što drvoredi imaju sanitarnu i estetsku funkciju, oni deluju i na mikroklimu snižavajući tokom leta temperaturu, proizvode kiseonik i na svojim listovima zadržavaju štetne materije iz vazduha. Osim toga, drvoredi štite i od buke, pa iz tog razloga težimo tome da ih uvek ima pored škola ili obdaništa jer na taj način štitimo ove objekte u kojima se nalaze deca i od buke, prašine i izduvnih gasova koji dolaze sa saobraćajnica“, naglašava Tanja Radić.

            Sa prvim sunčanim danima JKP “Medijana” Niš pokrenula je i akciju čišćenja blokovskih površina, najpre u ulicama Maksima Gorkog, Vojvode Tankosića, Ljubomira Nikolića, Gabrovačka reka, Nikole Kopernika, Radnih brigada…

            „Prvog aprila krećemo u redovne prolećne aktivnosti za koje se uveliko spremamo. Tada je i najveći intenzitet radova sektora održavanja zelenila jer se tada radi na košenju, kreće sve da buja. potrebno je da se svi radnici aktiviraju na uklanjanju rastinja, trave, kako na lokacijama koje redovno održavamo, a to su parkovske površine, bulevari, međublokovske površine koje su uglavnom problematične oko toga šta i na koji način treba raditi kojom dinamikom“ dodaje Pavlović.

            Za ove poslove JKP „Medijana” koristi i javne radove, kako bi u prolećnom delu što pre okosili grad. „Ono što je po programu mi redovno radimo, ali je potrebna i pomoć zainteresovanih strana za uređenje međublokovskog prostora, kako bi nam grad između zgrada izgledao lepše“, kaže Dragoslav Pavlović.

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti