JKP "Mediana" Niš

VOZNI PARK BOGATIJI ZA TRI VOZILA

Traktor, bager i autobus za prevoz radnika, nova su vozila koja je JKP „Mediana“ Niš dodalo svom voznom parku. Najnovije ulaganje u modеrnе mašinе za održavanjе zelenila, izvođenje građevinskih radova na deponiji i prevoz radnika do radnih odredišta, doprineće poboljšanju nivoa pružanja komunalnih usluga u Nišu. Vrednost investicija je oko 22 miliona dinara.

20170920 094337 1 488x480

Vozni park JKP „Mediana” broji 141 komunalno vozilo. Pre nekoliko godina prosečna starost vozila bila je 18.2 godine. Nabavkom dvadesetak vozila prosečna starost vozila se smanjila na 15,9 godina. Investicijom vrednom oko 22 miliona dinara nabavljen je traktor marke LS PLUS 100, hidraulični bager guseničar marke JS 145 HD i polovni autobus MAN A20.

20170920 094422 640x361

Traktor marke LS PLUS 100 proizvođača LS iz Južne Koreje je višenamensko vozilo namenjeno za održavanje zelenih površina u gradu i okolini. U letnjim mesecima koristiće se za održavanje velikih travnatih ili neuređenih površina pored puteva, kao i za uređenje Gradske deponije. Dodavanjem priključnih mašina, raonika i posipača soli, može se koristiti i u zimskom periodu za čišćenje snega.

20170920 094443 640x361

Hidraulični bager guseničar marke JS 145 HD je savremena radna mašina nove generacije, renomiranog proizvođača JSB. Namenjen je za otkopavanje zemlje na kosim i ravnim površinama, transport i utovar otkopanih masa i prenos masa na veća rastojanja.

20170920 094252 640x361

Putnički autobus marke MAN A20 proizveden je 2003. godine, raspolaže sa 45 mesta za sedenje i 41 za stajanje. Namenjen je za prevoz radnika do određenih radnih destinacija.

Kao jedan od preduslova za dobar kvalitet svih segmenata životne sredine jeste i održivo upravljanje otpadom a ova nova investiciona ulaganja još jedna su potvrda ozbiljnog rada i posvećenosti uspostavljanja tog sistema.

 

DONESI STAKLENU AMBALAŽU I POKLON POTRAŽI

U zajedničkoj akciji pod nazivom „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži“, u organizaciji JKP „Mediana“ Niš i Sekopak-a Beograd, na pet lokacija u Nišu, sakupljeno je 2.600 kg staklene ambalaže. Akciju je podržalo i JKP „Tržnica“Niš.

Donesi ambalazu1 640x480

Na Reciklažni petak, 25. avgusta 2017. godine , JKP „Mediana“ i „Sekopak“ pozvali su stanovnike Niša da učine nešto korisno za planetu a pritom i osvoje zanimljive poklone. Kontejneri za sakupljanje staklene ambalaže postavljeni su na pet lokacija, u blizini pijaca, u svih pet gradskih opština u Nišu. Svako ko je doneo 3 kilograma stakla dobio je zanimljiv poklon u vidu kačketa i cegera, koje je darivalo preduzeće „Sekopak“ iz Beograda.

„Sakupljanje stakla je veoma važno jer je staklo jedini ambalažni otpad koji je 100 posto reciklabilan. Možemo i po sto puta da ga recikliramo i svaki put se ponovo vrati kao ambalaža. Zbog toga insistiramo na sakupljanju stakla, koje nije toliko na visokom nivou kao što je popularan PET, limenka ili papir“, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka preduzeća Sekopak, i dodala: „Mi želimo da podignemo ekološku svest kod građana Republike Srbije po pitanju staklene ambalaže, tako da je ovo prva akcija sa kojom krećemo iz Niša a proširićemo je na ostale gradove u Srbiji“.
Da je ovo samo još jedna akcija u nizu koje je JKP „Mediana“ pokrenulo kada je u pitanju sakupljanje ambalažnog otpada, potvrdio je i Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Donesi ambalazu2 640x480


„Ovo je nastavak saradnje sa Sekopakom, jednim pouzdanim operaterom, koji prvenstveno podstiče i stimuliše sakupljanje ambalažnog otpada. Za prvu akciju koja se zove Reciklažni petak izabrali smo ovih pet lokacija u blizini pijaca, ali naša je želja da svaki dan bude reciklažni dan i zato ćemo nastaviti i proširiti ovakve akcije, upravo na lokacijama gde je veća cirkulacija ljudi, jer želimo da ukažemo na neophodnost selektovanja otpada i reciklaže, kao jednog od osnovnih načina upravljanja otpadom“, rekao je Vučković.

Ispitivanjem morfološkog sastava komunalnog otpada za Grad Niš, došlo se do podatka da ambalažno staklo čini oko 3,2% komunalnog otpada. Ako imamo u vidu da se u Nišu dnevno generiše oko 178 tona komunalnog otpada, onda više od 5 tona tog otpada čini ambalažno staklo.
U Reciklažnom centru JKP „Mediana'', u 2016. godini, iz 50 postavljenih zvona u gradu i iz 18.000 posuda za sakupljanje ambalažnog otpada („plavih kanti“) koje su podeljene u dve gradske opštine, sakupljeno je i predato na recikliranje 270 tona stakla.
Planirano je da se u 2017. godini ova količina znatno poveća, jer staklo nije otpad već dragocena sirovina, koja se ne razlaže u prirodi, a jedini je ambalažni materijal koji se može 100% reciklirati.

NOVE SADNICE ZA LEPŠI IZGLED GRADA

JKP „Mediana“ proteklih dana užurbano radi na zameni sadnica u žardinjerama i na svim zelenim površinama, u pet gradskih opština. Za ovu sezonu proizvedeno je 100.000 rasada letnjeg cveća a planirano je da se u gradu Nišu posadi oko 80.000. Preostala količina rasada predviđena je za dalju prodaju, tako da će rasad proizveden u Nišu, krasiti parkove i trgove susednih gradova.

2905171

Na proizvodnoj površini „Rasadnika“ JKP „Mediana“ Niš, koji se prostire na površini od 13 hektara (12 h na otvorenom i hektar pod staklenicima) i nalazi se kod Kazneno popravnog doma, proizvode se sadnice dekorativnog drveća, lišćarskog i četinarskog žbunja, perena, sezonskog i sobnog cveća. Ove sezone proizvedeno je 100.000 letnjeg rasada cveća, 1.000 sadnica kane, 20.000 alternatere (lisno-dekorativne biljke) i 1.500 visećih korpi petunija i muškatli.

Sadnice su proizvedene za potrebe grada ali i za dalju prodaju. Mogu se kupiti u našim prodajnim objektima, u 6 cvećara u gradu, u Gradskoj bašti u Tvrđavi i u Rasadniku. Deo sadnog materijala koristi se za dekoraciju enterijera i eksterijera poslovnih i stambenih objekata.

2905172

Protekle nedelje ekipe sektora Zelenilo počele se u sadnju letnjeg rasada u parkovima, na trgovima, kružnim tokovima i žardinjerama u gradu. Do sada je na javnim zelenim površinama i u žardinjerama zasađeno oko polovine planiranog cvetnog rasada.

Uređen je novi kružni tok na uglu ulica Cara Dušana i Mije Petrovića, gde je posađeno oko 200 komada sadnica četinara, šiblja, kleke i crvenog javora, a površina je pokrivena malčom u žutoj i crvenoj boji.

2905173

U Pobedinoj ulici, žardinjere su obnovljene sezonskim cvetim rasodom i sadnicama tuje koje su ove godine oblikovane u dve lopte, što do sada u gradu nije bilo sađeno. Zasađeno je oko 300 sadnica tuje, kleke, šiblja, perene, crvenih i belih običnih i visećih petunija.

Još je mnogo ideja koje će realizovati JKP „Mediana” uz mnogo truda i sredstava, ali za lep i atraktivan izgled grada, na koji iz dana u dan postajemo sve više ponosni, vredi uložiti.

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU JKP„MEDIANA“ I SAVEZA IZVIĐAČA NIŠA

Potpisivanjem protokola o poslovno-tehničkoj saradnji između JKP „Mediana“ i Saveza izviđača grada Niša, verifikovana je dugogodišnja saradnja ova dva partnera, kao i najavljen početak zajedničkog projekta a to je briga za očuvanje i zaštitu sredine koja nas okružuje.

17052017

Povodom obeležavanja 5. juna - Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP „Mediana“ Niš u saradnji sa nevladinim sektorom, započinje niz aktivnosti koje se tiču očuvanja životne sredine.

U saradnji sa Savezom izviđača Grada Niša, u sredu, 17.05.2017. godine, u Gradskoj bašti, potisan je Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji koji će u buduće obavezati obe strane da ostvare zajedničke ciljeve i programe u obrazovnim i edukativnim procesima.

20170517 121419

„Želimo da naša bašta postane zelena oaza u kojoj će boraviti i uživati i građani i izviđači, jer Tvrđava je nekada bila izviđački dom, te bi ovakvo prirodno okruženje trebalo vratiti deci. Kroz akciju postavljanja kućica za ptice i edukaciju dece, težimo da zaštitimo naše okruženje i našu planetu. Ne postoji ništa časnije od izviđačkih pokreta koji su nosioci ovako lepih akcija, a mi kao društveno odgovorno preduzeće uvek podržavamo takve organizacije koje čine mladi ljudi“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

20170517 121628

U subotu i nedelju, na potezu, od Gradske bašte do Istorijskog arhiva u Tvrđavi, Savez izviđača organizovaće dvodnevni tabor.

„Ovo će biti 63. smotra Izviđača Niša, gde će se u mnogim izviđačkim disciplinama, u veštini i spretnosti, ogledati svi naši članovi. Sledeći dan, zajedno sa Medianom, čistimo Tvrđavu, postavljamo kućice za ptice i ekološke poruke. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima doprineti da se građani bolje ophode prema svojoj okolini“, rekao je Momčilo Petković, predsednik Saveza izviđača Niša.

Ovom prilikom najavljena je još jedna zajednička ekološka akcija koja nosi naziv „Ne gazi travu-boli, zaštiti ptice i voli“.

POSTAVLJENI KONTEJNERI U TRUPALU

JKP „Mediana“ Niš u saradnji sa gradskom opštinom „Crveni krst“, u selu Trupalu je postavilo je 35 kontejnera za sakupljanje komunalnog otpada. Ovo je novi model organizovanog sakupljanja otpada koji je počeo da se primenjuje u naseljima u rurarnom području grada Niša.

 naslovna240317

U tri rurarna naselja na teritoriji gradske opštine „Crveni krst“, a u cilju postizanja višeg nivoa u kvalitetu pružanja usluga, JKP „Mediana“ je počelo sa primenom novog modela organizovanog sakupljanja otpada.

„GO Crveni krst je uvek uz svoje građane, tako i ovoga puta, kada smo podržali ovaj novi model koji nam je prezentovalo JKP „Mediana“ i omogućili našim stanovncima da svoj otpad ne izbacuju u posude koje bi morali da kupe sami, već da im budu postavljeni kontejneri“, rekao je Branko Đorđević, član veća GO Crveni krst.

img2303173

Ovakva model organizovanog sakupljanja otpada omogućava veliku uštedu i pomoć, kako korisnicima usluge , tako i komunalnom preduzeću. Stanovnici nisu u obavezi da kupuju i održavaju posude za otpad, a preduzeće će moći da pruži viši nivo u kvalitetu obavljenog posla, u smislu brzine, uštede u troškovima i ljudstvu.

img2403171

Postavljanjem 35 kontejnera u selu Trupalu, „JKP „Mediana“ nastavlja akciju postavljanja tipskih kontejnera na teritoriji GO Crveni krst. Do sada je ovakav model organizovanog sakupljanja otpada realizovan u dva sela, Sečanici i Supovcu. Pozivamo i meštane okolnih sela da se pridruže ovoj akciji“, naglasio je Dragan Maslaković, direktor Sektora „Upravljanje otpadom“ u JKP „Mediana“.

img2403172

Postavljanjem kontejnera u rurarnim naseljima pruža se mogućnost i stanovnicima da se oslobode svog otpada. Ovo je jedan od načina da se izbegne dalje stvaranje divljih deponija pored puteva i reka, što predstavlja još jedan korak ka očuvanju životne sredine.

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti