arhiva vesti

XXVII IZLOŽBA CVEĆA

JKP „Mediana” je i ove godine tradicionalno, bila organizator XXVII Izložbe cveća-Niš 2017. Pokrovitelj Izložbe je grad Niš. Tridesetak izlagača iz cele Srbije predstavilo se svojim dostignućima u  rasadničkoj proizvodnji, a rasadnik „Park prijateljstva” je dobitnik glavne nagrade „Car Konstantin”.

1park prijateljstva naslovna 640x480

Uz prigodnu svečanost 18. oktobra 2017. godine, u Paviljonu u Tvrđavi, Javno komunalno preduzeće „Mediana” otvorilo je XVII Izložbu cveća. Izložba cveća je jedinstvena prilika da na jednom mestu okupi što više izlagača, koji će predstaviti svoja dostignuća u odgajanju cveća i zelenila.

2muzicka skola 640x480

Dobrodošlicu prisutnim izlagačima i posetiocima, poželeo je Bratislav Vučković, predsednik Organizacionog odbora Izložbe, rečima:

„Svih ovih godina, želja svih nas je da budemo okruženi cvećem i da grad Niš ne bude grad smeća, već grad cveća. zahvaljujemo se svima koji su nas i ove godine podržali i pomogli da ovu manifestaciju realizujemo”.

3swing 640x427

Prisutni su imali priliku da uživaju u kompozicijama u izvođenju učenika Muzičke škole u Nišu, kao i plesnim koreografijama Plesnog kluba „SWING”. Prostor u Galeriji oplemenjen je radovima učenika Umetničke škole u Nišu.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je Bratislav Blagojević, predsednik Nadzornog odbora JKP „Mediana”.

4izlozba cveca 13 640x423

„Sve nas ovde prisutne povezuje ljubav prema cveću i zelenilu. Želim prijatan boravak u našem gradu svim našim izlagačima, sa željom da se ova tradicija nastavi“, rekao je Blagojević.

Tridesetak izlagača iz Novog Sada, Kruševca, Ugrinovaca, Beograda, Leskovca, Velikog Šiljegovca i Niša, predstavio se dostignućima u proizvodnji cveća i zelenila, dendrološkog materijala, kao i izradi dekorativne i vrtne opreme.

5swing

Diplome za proizvodnju i asortiman svojih proizvoda dodeljene su: JP „Srbijašume” iz Beograda, Rasadniku „Manojlović” i JKP „Kruševac” iz Kruševca, „NEDA FLOWERS” iz Niša, „Top flora” iz Novog Sada, Rasadniku „As” iz Lepaje, Rasadniku „Biojela” iz Velikog Šiljegovca i PG „Goran Šekularac” iz Niša.

6glavna nagrada 271x480

Glavnu nagradu „Car Konstantin” za doprinos u oblasti hortikulture, stručni žiri dodelio je Rasadniku „Park prijateljstva” iz Medoševca.

Javno komunalno preduzeće „Mediana” Niš se zahvaljuje svim učesnicima i posetiocima kao i svima onima koji su dali doprinos u realizaciji XXVII Izložbe cveća.

 

KONFERENCIJA O ZELENOJ EKONOMIJI I SISTEMSKOM UPRAVLJANJU OTPADA U SRBIJI

U Medija centru u Beogradu, u petak, 29. septembra 2017. godine održana je konferencija „Zelena ekonomija i sistemsko upravljanje otpadom u Srbiji“, u organizaciji „Danas konferens centra“. Govorili su ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, njegov pomoćnik Aleksandar Vesić, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović i direktor JKP „Mediana“ Niš i predsednik Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije - ASWA Bratislav Vučković.

 Na konferenciji se govorilo o mogućnostima za sistemsko rešenje upravljanja otpadom, o kapacitetima lokalnih samouprava, prikupljanju, odvajanju i reciklaži otpada, o tome kako do prihoda od otpada i zelene ekonomije, kao i o ulozi države, inspekcije i privatnih investitora u unapređenju upravljanja otpadom.

021020172 633x480

 Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se upravljanje otpadom u razvijenom svetu podrazumeva i da donosi novac, ali da u Srbiji to još nije slučaj. Istakao je da Srbija još nije napravila svih 26 planiranih regionalnih deponija i da se radi na potpunom uređivanju 17 deponija, koje na najsavremeniji način rešavaju odlaganje komunalnog otpada.

„Lokalne samouprave, koje su do skoro odbijale da se na njihovoj teritoriji nađu regionalne deponije, sada ih žele, jer su shvatile da upravljanje takvom deponijom ne samo da čuva životnu sredinu, nego je i unosan posao koji donosi novac“, naglasio je ministar Goran Trivan.

 O iskustvima na lokalnom nivou, o sistemu upravljanja otpadom i o planovima za naredni period u Nišu, govorio je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš i predsednik Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije – ASWA.

021020171 640x386

 “Od 2009. godine do danas Gradska deponija je sanirana i rekultivisana i sada je bezbedna za odlaganje otpada. Ono što je ranije odlagano stavljeno je pod kontrolu, a ono što sada odlažemo radimo poštujući principe i zakonsku regulativu naše države. Otvoreno je novo polje, koje ima adekvatan sistem zaštite i na njemu će se odlagati otpad dok se ne popune kapaciteti, a to će biti veoma brzo. Neophodno je proširenje postojeće ili izgadnja nove deponije, jer Niš je dva puta pokušao koncesiju za izgradnju Regionalne deponije, koja nije uspela. JKP „Mediana“ je spremno da nastavi da se bavi odlaganjem otpada na adekvatan način dok se ne formira regionalno preduzeće. U narednom periodu očekuje nas i izgradnja postrojenja za izgradnju podzemnih voda.

 Da bi omogućili da se što manje otpada odlaže na deponiju, rešili smo da idemo u reciklažu, jer otpad je resurs i najveći rudnik koji Srbija ima. Izgradili smo Reciklažni centar, a stanovnici su dobili besplatne kante koje je JKP „Mediana” obezbedilo preko IPA fonda EU kroz projekat prekogranične saradnje sa opštinom Pernik iz Bugarske”, rekao je Vučković i dodao: „Edukacija dece je veoma bitna, to smo mi uvideli i izdajemo knjige o reciklaži i kroz njih edukujemo decu ali i odrasle. Dobitnici smo i nagrade „Zeleni list“ za 2015. godinu, u organizaciji ekološke emisije „Čekajući vetar“ drugog programa Radio Beograda.

 Planovi koje Mediana ima za sledeću godinu su da se krene sa kompostiranjem jer u Nišu 50 posto komunalnog otpada čini biootpad.

VOZNI PARK BOGATIJI ZA TRI VOZILA

Traktor, bager i autobus za prevoz radnika, nova su vozila koja je JKP „Mediana“ Niš dodalo svom voznom parku. Najnovije ulaganje u modеrnе mašinе za održavanjе zelenila, izvođenje građevinskih radova na deponiji i prevoz radnika do radnih odredišta, doprineće poboljšanju nivoa pružanja komunalnih usluga u Nišu. Vrednost investicija je oko 22 miliona dinara.

20170920 094337 1 488x480

Vozni park JKP „Mediana” broji 141 komunalno vozilo. Pre nekoliko godina prosečna starost vozila bila je 18.2 godine. Nabavkom dvadesetak vozila prosečna starost vozila se smanjila na 15,9 godina. Investicijom vrednom oko 22 miliona dinara nabavljen je traktor marke LS PLUS 100, hidraulični bager guseničar marke JS 145 HD i polovni autobus MAN A20.

20170920 094422 640x361

Traktor marke LS PLUS 100 proizvođača LS iz Južne Koreje je višenamensko vozilo namenjeno za održavanje zelenih površina u gradu i okolini. U letnjim mesecima koristiće se za održavanje velikih travnatih ili neuređenih površina pored puteva, kao i za uređenje Gradske deponije. Dodavanjem priključnih mašina, raonika i posipača soli, može se koristiti i u zimskom periodu za čišćenje snega.

20170920 094443 640x361

Hidraulični bager guseničar marke JS 145 HD je savremena radna mašina nove generacije, renomiranog proizvođača JSB. Namenjen je za otkopavanje zemlje na kosim i ravnim površinama, transport i utovar otkopanih masa i prenos masa na veća rastojanja.

20170920 094252 640x361

Putnički autobus marke MAN A20 proizveden je 2003. godine, raspolaže sa 45 mesta za sedenje i 41 za stajanje. Namenjen je za prevoz radnika do određenih radnih destinacija.

Kao jedan od preduslova za dobar kvalitet svih segmenata životne sredine jeste i održivo upravljanje otpadom a ova nova investiciona ulaganja još jedna su potvrda ozbiljnog rada i posvećenosti uspostavljanja tog sistema.

 

DONESI STAKLENU AMBALAŽU I POKLON POTRAŽI

U zajedničkoj akciji pod nazivom „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži“, u organizaciji JKP „Mediana“ Niš i Sekopak-a Beograd, na pet lokacija u Nišu, sakupljeno je 2.600 kg staklene ambalaže. Akciju je podržalo i JKP „Tržnica“Niš.

Donesi ambalazu1 640x480

Na Reciklažni petak, 25. avgusta 2017. godine , JKP „Mediana“ i „Sekopak“ pozvali su stanovnike Niša da učine nešto korisno za planetu a pritom i osvoje zanimljive poklone. Kontejneri za sakupljanje staklene ambalaže postavljeni su na pet lokacija, u blizini pijaca, u svih pet gradskih opština u Nišu. Svako ko je doneo 3 kilograma stakla dobio je zanimljiv poklon u vidu kačketa i cegera, koje je darivalo preduzeće „Sekopak“ iz Beograda.

„Sakupljanje stakla je veoma važno jer je staklo jedini ambalažni otpad koji je 100 posto reciklabilan. Možemo i po sto puta da ga recikliramo i svaki put se ponovo vrati kao ambalaža. Zbog toga insistiramo na sakupljanju stakla, koje nije toliko na visokom nivou kao što je popularan PET, limenka ili papir“, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka preduzeća Sekopak, i dodala: „Mi želimo da podignemo ekološku svest kod građana Republike Srbije po pitanju staklene ambalaže, tako da je ovo prva akcija sa kojom krećemo iz Niša a proširićemo je na ostale gradove u Srbiji“.
Da je ovo samo još jedna akcija u nizu koje je JKP „Mediana“ pokrenulo kada je u pitanju sakupljanje ambalažnog otpada, potvrdio je i Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Donesi ambalazu2 640x480


„Ovo je nastavak saradnje sa Sekopakom, jednim pouzdanim operaterom, koji prvenstveno podstiče i stimuliše sakupljanje ambalažnog otpada. Za prvu akciju koja se zove Reciklažni petak izabrali smo ovih pet lokacija u blizini pijaca, ali naša je želja da svaki dan bude reciklažni dan i zato ćemo nastaviti i proširiti ovakve akcije, upravo na lokacijama gde je veća cirkulacija ljudi, jer želimo da ukažemo na neophodnost selektovanja otpada i reciklaže, kao jednog od osnovnih načina upravljanja otpadom“, rekao je Vučković.

Ispitivanjem morfološkog sastava komunalnog otpada za Grad Niš, došlo se do podatka da ambalažno staklo čini oko 3,2% komunalnog otpada. Ako imamo u vidu da se u Nišu dnevno generiše oko 178 tona komunalnog otpada, onda više od 5 tona tog otpada čini ambalažno staklo.
U Reciklažnom centru JKP „Mediana'', u 2016. godini, iz 50 postavljenih zvona u gradu i iz 18.000 posuda za sakupljanje ambalažnog otpada („plavih kanti“) koje su podeljene u dve gradske opštine, sakupljeno je i predato na recikliranje 270 tona stakla.
Planirano je da se u 2017. godini ova količina znatno poveća, jer staklo nije otpad već dragocena sirovina, koja se ne razlaže u prirodi, a jedini je ambalažni materijal koji se može 100% reciklirati.

NOVE SADNICE ZA LEPŠI IZGLED GRADA

JKP „Mediana“ proteklih dana užurbano radi na zameni sadnica u žardinjerama i na svim zelenim površinama, u pet gradskih opština. Za ovu sezonu proizvedeno je 100.000 rasada letnjeg cveća a planirano je da se u gradu Nišu posadi oko 80.000. Preostala količina rasada predviđena je za dalju prodaju, tako da će rasad proizveden u Nišu, krasiti parkove i trgove susednih gradova.

2905171

Na proizvodnoj površini „Rasadnika“ JKP „Mediana“ Niš, koji se prostire na površini od 13 hektara (12 h na otvorenom i hektar pod staklenicima) i nalazi se kod Kazneno popravnog doma, proizvode se sadnice dekorativnog drveća, lišćarskog i četinarskog žbunja, perena, sezonskog i sobnog cveća. Ove sezone proizvedeno je 100.000 letnjeg rasada cveća, 1.000 sadnica kane, 20.000 alternatere (lisno-dekorativne biljke) i 1.500 visećih korpi petunija i muškatli.

Sadnice su proizvedene za potrebe grada ali i za dalju prodaju. Mogu se kupiti u našim prodajnim objektima, u 6 cvećara u gradu, u Gradskoj bašti u Tvrđavi i u Rasadniku. Deo sadnog materijala koristi se za dekoraciju enterijera i eksterijera poslovnih i stambenih objekata.

2905172

Protekle nedelje ekipe sektora Zelenilo počele se u sadnju letnjeg rasada u parkovima, na trgovima, kružnim tokovima i žardinjerama u gradu. Do sada je na javnim zelenim površinama i u žardinjerama zasađeno oko polovine planiranog cvetnog rasada.

Uređen je novi kružni tok na uglu ulica Cara Dušana i Mije Petrovića, gde je posađeno oko 200 komada sadnica četinara, šiblja, kleke i crvenog javora, a površina je pokrivena malčom u žutoj i crvenoj boji.

2905173

U Pobedinoj ulici, žardinjere su obnovljene sezonskim cvetim rasodom i sadnicama tuje koje su ove godine oblikovane u dve lopte, što do sada u gradu nije bilo sađeno. Zasađeno je oko 300 sadnica tuje, kleke, šiblja, perene, crvenih i belih običnih i visećih petunija.

Još je mnogo ideja koje će realizovati JKP „Mediana” uz mnogo truda i sredstava, ali za lep i atraktivan izgled grada, na koji iz dana u dan postajemo sve više ponosni, vredi uložiti.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti