JKP "Mediana" Niš

arhiva vesti

ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA ZA PRVI SNEG

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ spremno je za prve snežne padavine, a obezbeđene su i dovoljne količine soli. To je potvrđeno u četvrtak, 19. novembra, u krugu preduzeća, na smotri mehanizacije.

1111111

U susret predstojećem zimskom periodu, u krugu JKP „Mediana“, održana je smotra Operativnog štaba Zimske službe. Smotru su izvršili članovi Operativnog štaba Zimske službe, na čelu sa Draganom Dimitrijevićem, komandantom Operativnog štaba. Izvršen je kompletan pregled vozila i opreme, kako bi se ustanovilo da li su vozila i ostala mehanizacija ispravni, a agregati za posipanje puteva nabavljeni u dovoljnim količinama.

JKP „Mediana“ trenutno raspolaže sa 12 vozila za uklanjanjesnega, uz mogućnost uključenja dodatne mehanizacije u vanredenim situacijama.

Komandant Operativnog štaba Dragan Dimitrijević, rekao je da je Zimska služba u proteklim godinama radila dosta dobro i da ne očekuje bilo kakve probleme u tom pogledu.

„Nisam ni sumnjao u JKP „Mediana“ jer su ekipe ovog preduzeća pokazale da mogu da odgovore svim zadacima.

2222222

Broj vozila kojim raspolaže „Mediana“ je dovoljan jer je mehanizacija osavremenjena, sada se radi sa rotacionim posipačima, koji imaju veći učinak. Na raspolaganju su i mala vozila koja će sneg ukljanjati u uskim ulicama“, rekao je Dimitrijević.

Prema rečima Bratislava Vučkovića, direktora JKP „Mediana“ ovo preduzeće kao i svake godine, ažurno obavlja sve poslove koji su im povereni.

„Mediana” je zadužena za čišćenje gradskih ulica, prilaza gradu, mostova, pešačkih prelaza i pešačkih zona, trgova i platoa, kao i trotoara koji ne pripadaju ni jednom objektu (ispred lokala, stambenih objekata i sl.). Raspolažemo sa dovoljnom količinom soli a 12 vozila je remontovano i spremno za rad. Ukoliko bude vanrednih situacija, uključićemo i dadatnu mehanizaciju, tako da građani mogu biti bezbrižni po tom pitanju“, objasnio je Vučković.

Komandant štaba i direktor „Mediane“ upućuju apel građanima da poštuju komunalni red. Potrebno da se svi subjekti, a naročito oni koji učestvuju u saobraćaju, aktivno uključe, pripreme i prilagode zimskim uslovima, jer se samo zajedničkim snagama može osposobiti nesmetano funkcionisanje Grada.

3333333

Obaveza građana i pravnih lica je uklanjanje snega i leda ispred svojih ulaza, kuća i poslovnog prostora. Dužnost građana je i da uklanjaju sneg i led sa krova, ako predstavlja opasnost za prolaznike ili samu zgradu.

Program rada Zimske službe obuhvata čišćenje i izvoženje snega sa javnih površina u gradu kao i posipanje soli radi obezbeđenja prohodnosti u saobraćaju, a u zavisnosti od temperature i količine atmosferskih padavina. Prohodnost saobraćajnica ne podrazumeva da iste moraju u svakom trenutku biti očišćene do asfalta, već da na njima ne bude veća količina snega kako bi po njima mogla lagano da se kreću vozila. Prednost u održavanju saobraćajnica imaju ulice sa usponima u kojima se kreću autobusi gradskog prevoza.

Rad Zimske službe je organizovan od 15. novembra ove do 31. marta naredne godine. U slučaju da to vremenski uslovi zahtevaju, Zimska služba može početi sa radom i pre, odnosno posle zvaničnog datuma organizovanja.

 

MEDIANA POSETILA DECU U SIGURNOJ KUĆI

Na Svetski dan prava deteta, 20. novembar, Bratislav Vučković, direktor JKP “Mediana” sa saradnicima posetili su Sigurnu kuću u Nišu i tom prilikom deci podelili poklone.

07B589B460224BFE94B5536FE0974A82BF5A0064B21811FCC2pimgpsh fullsize distr

Svetski dan prava deteta obeležavan je, na prigodan način, svuda u svetu. Deca koja se trenutno nalaze u Sigurnoj kući u Nišu, danas su se na trenutak nasmejala. Direktor JKP „Mediana“ sa saradnicima ih je posetio i podelio slatkiše i igračke.

„Danas smo ovde da se družimo sa ovom decom i da im bar na trenutak vratimo osmeh na lica. Ovo je slika dece čija su prava ugrožena . Oni su morali da napuste svoj dom kako bi se zaštitili od nasilja. Ovde smo kako bismo se podsetili da o pravima dece treba brinuti čitave godine, a ne samo danas“ ,rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“.

„Deci koja borave u ovoj ustanovi, od početka godine ih je bilo preko trideset a trenutno ih je petoro, svaka pomoć je dobrodošla, jer obično dođu samo u odeći koju imaju na sebi. Zahvalni smo direktoru „Mediana“ što nas se i ove godine setio i posetio nas“ , kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

 

„MEDIANA“ POMOGLA RAD EDUKATIVNE RADIONICE POD NAZIVOM „ŠTA DRAMIŠ“

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu održana je prva edukativna radionica za prosvetne radnike pod nazivom „Šta dramiš“, koju su osmislili glumci niškog Narodnog pozorišta, Ivana i Miroljub Riki Nedović. Radionicu je podržalo Javno komunalno preduzeće „Mediana“.

IMG 8276 resize

Na inicijativu niških glumaca Ivane i Miroljuba Nedović, u subotu, 24. oktobra u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, pod nazivom „Šta dramiš“, održana je, druga po redu, edukativna radionica za nastavnike srpskog jezika, koji vode dramske sekcije u školama. U radionicama učestvuju prosvetni radnici iz celog niškog regiona. Cilj radionica je da se poboljša rad dramskih sekcija u školama, đacima približi gluma i uspostavi dobra saradnja sa Regionalnim centrom.

„Razmišljali smo i došli na ideju da bi ovakav vid rada bio jako koristan nastavnicima koji vode dramske sekcije po svojim školama, jer ako se već bave time, da se bave na pravi način“, rekla je Ivana Nedović, idejni tvorac radionice „Šta dramiš.“

Direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković podelio je učesnicima radionica knjige „AZBUKA (NE) ČISTOĆE“, u izdanju JKP „Mediana“, autora Timošenka Milosavljevića koji je napisao aforizme i Aleksandra Blatnika koji je uradio karikature. Po tim tekstovima nastavnici će sa đacima raditi predstave po školama.

IMG 8273 resize

„Želeli smo da sa zajedno sa glumcima i nastavnicima spojimo nekoliko važnih funkcija a to su: obrazovanje, vaspitanje, kultura i ekologija. Nadamo se da će naši najmlađi sugrađani kroz ovakav vid radionica, osim edukativnog dela koji se odnosi na zaštitu životne sredine, razviti i svoj umetnički deo, pa će možda neko od njih nastaviti da se bavi glumom“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš, i dodao: „Na „Dan proleća“ podelićemo nagrade najboljoj predstavi i najboljim mladim glumcima“.

Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra, kazala je da je neobičnost u tome što po prvi put ispred nastavnika Niša stoje dva profesionalna glumca i obučavaju ih za rad sa decom, za nešto što oni već rade ali se sada usavršavaju za taj rad.

IMG 8275 resize

„Po prvi put se u rad Regionalnog centra uključuje i jedno javno komunalno preduzeće, te se direktoru Bratislavu Vučkoviću zahvaljujemo na tome“, kazala je Danijela Marković.

DVE GODINE RADA NADZORNOG ODBORA I RUKOVODSTVA JKP „MEDIANA“ NIŠ

Nadzorni odbor i novo rukovodstvo koje je JKP Mediana” dobilо pre tačno dve godine, slažu se da je puno toga krenulo na bolje. Smanjena su dugovanja prema dobavljačima, kao i deo kredita za tekuću likvidnost i operativno poslovanje. Dugovanje Grada prema ovom preduzeću se povećalo.

DSCF2590

Nadzorni odbor i rukovodstvo JKP „Mediana“ Niš je na konferenciji za novinare koja je održana 05. oktobra 2015. godine, podneli su izveštaj o dvogodišnjim rezultatima rada i poslovanja.

Osvrćući se na protekla dve godine, Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ istakao je da je na početku mandata preduzeće imalo potraživanja od 409 miliona dinara a sada je taj iznos povećan na 625 miliona. Od toga, za izvršene usluge, Grad duguje „Mediani“ 420 miliona dinara.

Prema izveštaju ovlašćene revizorske kuće, JKP Mediana” je prošlu godinu završilo pozitivno sa 29,2 miliona, a za prvih 6 meseci ove godine ostvaren je prihod od 674 hiljada dinara.

„Dug prema dobavljačima je oko 30 miliona dinara, a dug po osnovu kredita je smanjen sa 176 miliona na 137 miliona dinara. 2013. godine

Grad je na ime dugovanja platio “Mediani” 276 miliona dinara. Prošle godine 175 miliona, a ove godine 125 miiona dinara. Počeo je sa radom Reciklažni centar, povećan je broj korisnika usluga za 5.500 na površini od 263 hiljade kvadratnih metara, što je uvećalo profit preuzeća na 29 miliona dinara”, kazao je Vučković.

O raduMediane” pozitivno se izjasnio i Nadzorni odbor, a predsednik dr Bratislav Blagojević kaže da je neophodno modernizovati ceo sistem ovog javnog komunalnog preduzeća.

Ne postoje samoinicijative da ljudi sami nešto promene. Malo ima novih ideja, a one su neminovne. Ovо preduzeće ima izuzetno dobar informacioni centar, ali on ne daje rezultate. I dalje imate izveštaje pisane rukom “, rekao је Blagojević.

U susret očekivanom pripajanju dela JKP Gorica”, Nadzorni odbor i rukovodstvo Mediane” ističu da se mora krenuti sa pozicija čistih računa i precizno definisanih obaveza.

„JKP „Mediana“ podržava sve aktivnosti osnivača kada je u pitanju pripajanje dela „Gorice“, ali to bi trebalo uraditi na transparentan način, kako u pogledu fizičke tako i u pogledu deobe finansijskih obaveza i potraživanja. Što se tiče radne snage, prioritet će imati proizvodni radnici, dok će se za administraciju primeniti kriterijumi koje je propisala Vlada republike Srbije. Očekujemo do kraja godine razrešenje tog problema“, naglasio je Vučković.

Među planovima za naredni period prezentovan je Geografski informacioni sistem (GIS) putem kojeg će zaposleni u Mediani” elektronskim putem da popunjavaju radne naloge i izveštaje koji će dnevno pokazivati aktivnosti na održavanju i uređenju zelenila u gradu.

yelenilo1

„Osim što će „Mediani“ interno omogućiti redovno praćenje izvršenja posla, omogućava da i nadležnoj gradskoj upravi, na dnevnom nivou, dostavljamo takve informacije. Grad će u svakom trenutku imati na uvid šta je tačno urađeno od usvojenog plana. Svaki radni nalog mora biti otvoren fotografijama pre početka i nakon obavljenog posla, jer bitno je i kako je posao urađen, kao i koliki je bio operativni trošak za izvršenje tog posla“, objasnio je Miroslav Đokić, rukovodilac Službe za razvoj GIS i GPS.

Ovakav sistem u Srbiji ima jedino Grad Beograd i njihovo komunalno preduzeće.

 

„MEDIANA“ podržava akciju „ČEPENING“

Javno komunalno preduzeće Mediana” Niš nastavlja da pomaže humanitarnu akciju Čepening”, koju je pokrenulo udruženje Pomoć ugroženim Nišlijama”. Sakupljeno je petnaest džakova sa čepovima, koji će biti upotrebljeni za kupovinu invalidskih kolica.

DSCF2587

JKP „Mediana“ Niš pridružilo se akciji „Čepening“ i do sada je doniralo dvadesetak džakova čepova.

„Javno komunalno preduzeće „Mediana“ kao društveno odgovorno preduzeće svesno je odgovornosti prema sebi i drugima, i konstantno se trudi da svojom humanošću, a prema svojim mogućnostima, podržava humanitarne akcije koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života ljudi i zajednice u kojoj posluje i živi“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Akciji „Čepening“ koju organizuje „Grupa za pomoć ugroženim Nišlijama“, a koje je počela avgusta meseca, priključili su se mališani iz vrtića, osnovci, srednjoškolci, studenti.

Prema rečima Vojkana Živkovića, člana Grupe, sve je veći broj čepova koji pristižu na njihovu adresu.

„Zahvalni smo svima koji su podržali ovu akciju. Zahvaljujemo se i „Mediani“na njenoj humanosti, u svim dosadašnjim zajedničkim akcijama . Ova količina čepova koju je sakupila „Mediana“, ubrzaće kupovinu prvih kolica“, rekao je Vojkan Živković, član „Grupe za pomoć ugroženim Nišlijama“.

DSCF2599

On dodaje da će sredstva dobijena od reciklaže čepova biti upotrebljena za kupovinu ortopedskih pomagala ili kolica za one Nišlije koje ne mogu sami da ih nabave. Nada se da već u oktobru, ako sve bude teklo po planu, „Grupa za pomoć ugroženim Nišlijama" novcem od čepova, može da kupi prva kolica.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti