JKP "Mediana" Niš

arhiva vesti

Park života i mladosti

Sa idejom da svako dete koje se rodi u Nišu dobije sadnicu, koju će njegovi roditelji, a potom i ono samo, zalivati i čuvati, JKP „Mediana” i grupa „Pomoć ugroženim Nišlijama” pokreću akciju „Drvo za život”. Krajni rezultat čitave inicijative bio bi novi gradski park i više zelenila za sve Nišlije.

park 640x480

Ukoliko inicijativa JKP „Mediana” i grupe građana „Pomoć ugroženim Nišlijama” dobije širu podršku javnosti, veliki su izgledi da svaki bračni par iz Niša koji dobije prinovu, od JKP „Mediana” dobije sadnicu nekog drveta koju bi posadili na unapred određenom prostoru, a drvo bi dobilo ime i prezime svog malog vlasnika.

JKP „Mediana” je spremna da potrebne mlade sadnice pokloni novim roditeljima, odnosno njihovim mališanima.

„Kad god je bilo potrebno odazivali smo se raznim humanitarnim akcjama, a ideja o tome da svaki mali Nišlija ima svoje drvo biće još jedna prilika da pokažemo da smo društveno odrgovorna kompanija, kaže direktor JKP “Mediane” Bratislav Vučković.

DSCF2594 640x480

Sa nadležnim strukturama u gradu odrediće se prostor gde će se formirati park u kojem će svako novorođeno dete dobiti drvo koje će zalivati njegovi roditelji, a kasnije i samo dete. Sve će to biti rađeno u saradnji sa stručnjacima. Urbanisti će odlučiti koja bi lokacija bila pogodna za takav park.

“U početku, dok mališani ne stasaju, o stablu bi se brinuli zajedeno sa svojim roditejima, a kasnije i sami. Tako bismo podstakli brigu o zdravoj životnoj sredini,razvili osećaj odgovornosti i brige za ono čemu ste dali život i o čemu treba voditi računa. U krajnjem, čitava zajednica imala bi samo koristi - grad bi dobio uređen park, nov izvor svežeg vazduha, mesto za odmor i šetnju”, kazao je Vučković.

Prema rečima Vojkana Živkovića, člana neformalne grupe „Pomoć ugroženim Nišlijama”, akcija je na samom početku i tek slede razgovori sa direktorom Kliničkog centra oko prosleđivanja spiska novorođenih, kao i sa stručnjacima oko lokacije za sadnju i vrste drveća.

DSCF2596 640x480

On ističe da ovom akcijom grupa „Pomoć ugroženim Nišlijama” malo izlazi iz okvira onog osnovnog što radi, ali da njom želi da utiče na ekološku svest građana, jer je i ovakva vrsta pomoći Nišlijama neophodna.

 

SRPSKI PRIVREDNICI U KAZAHSTANU

Državno-privredna delegacija Srbije koju je predvodi o predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar privrede Željko Sertić i predstavnici 40 srpskih preduzeća , krajem avgusta, posetila je Kazahstan . Cilj posete je unapređenje bilateralne privredne i ukupne saradnje Srbije i Kazahstana.

IMAG0302

Presednik Tomislav Nikolić i ministar Željko Sertić učestvovali su i na poslovnom forumu u Kazahstanu 28. avgusta 2015. god, koji je, uz susrete privrednika, organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom za investicije i razvoj Kazahstana i Nacionalnom agencijom "Kaznex Invest". Deo te privredne delegacije bio je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš .

Untitled 1

Na Poslovnom forumu predstavile su se srpske firme iz sektora građevinarstva i građevinskih materijala, prehrambene, mašinske industrije i brodogradnje, namenske industrije, energetike, komunalne privrede i transporta.

Učestvovali su predstavnici 40 srpskih kompanija i naučnih institucija iz Srbije, među kojima su: "Energoprojekt holding", "Bomex holding", "Alliance BK Group", "Građevinsko privredno društvo Banković", "Inter kop", "Deneza M inženjering", "Energo sistem", MPP "Jedinstvo", "Tehno bau", "Unipromet", "Nest Corporation Alu Extra", "Energotehnika Južna Bačka", "HIP Petrohemija", Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, "Lola projektovanje i mašinogradnja za energetiku, metalurgiju i rudarstvo", Naučni institut za veterinarstvo Srbije, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut za voćarstvo, "Agroexim", "Scion", "Agrimax", "Mirotin", "FPM Agromehanika", MAT-ING, JKP "Mediana" Niš, "Delta agrar", Koncern "Srboeksport", "Unitrag", "Agrodip Trstenik", "Jugoimport – SDPR", "Tarket", "Planum", "Kazzinc" i "PM Lucas".

IMAG0366

U Kazahstanu je potpisano više sporazuma, kao i memorandum o razumevanju između Privredne komore Srbije i poslovne asocijacije Nacionalne agencije "Kaznex Invest", radi unapređenja međuinstitucionalne i privredne saradnje.

1

Javni radovi upošljavaju Nišlije

Javno komunalno preduzeće Mediana, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje angažovalo 46 nezaposlenih lica sa evidencije ove službe za čišćenje korita reka i bujičnih potoka u Nišu i okolini, kao i ulica u obodnim delovima grada koje nisu obuhvaćene Programom rada javne higijene.

20150904 121235

Nacionalna služba za zapošljavanje i javno komunalno preduzeće “Mediana” uposlili su 46 nezaposlenih lica koje će angažovati na čišćenju korita reka i potoka u Nišu i okolini. Čistiće i ulice u obodnim delovima grada koje nisu obuhvaćene Programom rada javne higijene.

20150909 104156

“Ovo je dobra prilika da se poboljša čistoća u gradu, kao i da se očiste ulice trećeg stepena prioriteta koje nisu obuhvaćene Programom rada javne higijene“, naglasio je Aleksandar Obradovič, izvršni direktor za operativne poslove i odgovorno lice za realizaciju javnih radova.

Za prvi projekat koji obuhvata čišćenje nišavskog keja, Gabrovačke reke, Humskog, Donjovrežinskog i Rujničkog potoka angažovano je 23 lica a radovi će se izvoditi tri meseca.

slika 3

Drugi projekat za koji je angažovan isti broj lica, obuhvata uređivanje ulica trećeg stepena prioriteta, a to su ulice koje se nalaze u obodnim delovima grada i koje nisu obuhvaćene Programom rada javne higijene.

Direktor JKP „Mediana” Bratislav Vučković , kaže da pokušavaju na svaki mogući način da dođu do para i upristoje grad i okolinu. „Na ovaj način želimo da grad, naročito centar grada, dobije sliku kakvu zaslužuje. Zaposleni će za svoj rad od Nacionalne služba za zapošljavanje dobijati 15.000 dinara. Radno vreme im je osmočasovno, a „Mediana“ je u obavezi da im obezbedi prevoz do lokacije gde rade“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Procene su da će biti sakupljeno i uklonjeno sa niških ulica i priobalja reka hiljadu kubika šuta, suvog šiblja, trave i ostalog otpada koji se može naći u rekama i potocima.

 

Postavljene posude za sakupljanje staklene ambalaže na teritoriji opštine Medijana

JKP “Mediana“ Niš je na teritoriji gradske opštine Medijana postavilo prve posude za odlaganje staklene ambalaže.

DSCF2374

Stanovnici Bulevara Nemanjića moći će da odlažu staklenu ambalažu u specijalizovanim posudama koje su postavljene na uglu Bulevara Nemanjića i Pariske Komune, preko puta Parka Svetog Save.

Narednih dana na teritoriji ove opštine biće postavljeno ukupno 15 posuda na najprometnijim mestima.

Ovo je samo jedna od akcija koju opština ima u okviru saradnje sa JKP “Mediana”, čiji je cilj bolji komunalni red u gradu, istakao je predsednik GO Medijana, Zoran Stojanović.

DSCF2381

Inače, osim kontejnera za staklo, direktor JKP “Mediana”, Bratislav Vučković najavio je i postavljanje novih kontejnera za druge vrste otpada.

Počela sanacija dela deponije „Bubanj“

Na gradskoj deponiji „Bubanj“ počela je sanacija, rekultivacija i zatvaranje segmenta S4, što će produžiti odlaganje otpada na tom prostoru u naredne dve godine. U tom periodu biće izgrađena regionalna deponija „Keleš“ koja će trajno rešiti problem sa odlaganjem otpada u Nišu.

DSCF2352

Cilj projekta je definisanje sanacije, zatvaranja i rekultivacije segmenta S4, površine oko 2,5 ha. Rešenje sanacije segmenta S4 obuhvata i rešenje daljeg odlaganja otpada u kraćem vremenskom periodu, koji je zapravo prelazni period do početka realizacije regionalnog sistema.

„Kada postupak sanacije segmenta S4 bude završen, komunalni otpad sa teritorije grada i teritorije opštine Doljevac, deponovaće se na ovom polju sledeće dve godine. Za to vreme biće sproveden tender za izgradnju regionalne deponije „Keleš“ sa svim ispunjenim evropskim standardima po pitanju opreme i u pogledu standarda zaštite životne sredine“, rekao je Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša.

DSCF2355

Direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković kazao je da je sanacija i rekultivacija polja S4 na deponiji „Bubanj“ najznačajnija investicija ovog preduzeća : „Vrednost ugovorenih radova je 60.000.000,00 dinara koje će finansirati JKP „Mediana“ Niš iz sredstava prikupljenih naknadom za deponovanje koju plaćaju građani. Planirano je da za 200 radnih dana radovi budu okončani. Izvođač radova je „MILLENNIUM TEAM’’ doo Beograd a vršenje stručnog nadzora povereno je JP Direkcija za izgradnju grada Niša“.

DSCF2358

Boban Veličković, izvršni direktor kompanije „MILLENNIUM TEAM’’ objasnio je da je stanje na niškoj bolje nego na ostalim deponijama u Srbiji. Problem je samo u nedostatku prostora.

„Ovakvu sanaciju kompanija „MILLENNIUM TEAM’’, već je radila u Prokuplju, Smederevu i Novom Sadu. Verujemo da je to dovoljna preporuka da ćemo sanaciju ovog segmenta uraditi na pravi način uz maksimalno poštovanje ekoloških i tehničkih standarda“, kazao je Veličković.

DSCF2363

Oblikovanjem tela deponije na ovakav način, sprovešće se kontrolisani proces sanacije deponije, čime se obezbeđuju i sprovode osnovne mere zaštite životne sredine usklađene sa postojećom zakonskom regulativom.

Polja S1,2 i 3 su sanirana i rekultivisana ranije, a ono što se očekuje u „Mediani“ je razvijanje sistema primarne selekcije otpada, koji za sada, odlično funkcioniše u dve gradske opštine. Ukoliko ovaj postupak bude sproveden i u ostale tri opštine i otpad se više vozi u Reciklažni centar a manje na deponiju, značajno će uštedeti kapacitete na polju S4 i znatno produžiti period korišćenja ovog polja.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti