arhiva vesti

NOVA KLUPA U GRADSKOJ BAŠTI - DONACIJA PRINČEVSKOG PARA

Njihova kraljevska visočanstva prInceza Katarina i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, u pratnji dr Elejn Lejkok, direktorkom humanitarne fondacije „Lajflajn“ za London i dr Julijom Palmer, u okviru posete Nišu, posetili su i Gradsku baštu JKP „Mediana“ u Tvrđavi. Povod posete je donacija parkovske klupe.

02

Prinčevski par sa pratnjom, u Gradskoj bašti, dočekali su i poželeli im srdačnu dobrodoošlicu, uz tradicionalnu pogaču i so, gradonačelnik dr Zoran Perišić i direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković.

01

Za razliku od prethodnih poseta koje su uvek bile usmerene na donacije zdravstvenim ustanovama, , po prvi put jei jedno komunalno preduzeće dobilo donaciju. JKP „Mediana“ je dr Palmer donirala klupu. Klupa je postavljena u znak sećanja na preminulog oca dr Julija Palmer, dobrotvorke iz Velike Britanije a koja će krasiti prostor Gradske bašte i omogućiti Nišlijama, kao i drugim posetiocima, da u trenucima odmora uživaju u ovom prostoru.

C11292EA1A34AD9F25DBC9F966B733E95CAFA8530B4767A58Fpimgpsh fullsize distr

Ovom prilikom, razmenjeni su pokloni a poznati niški i svetski umetnik Aleksandar Blatik naslikao je sliku prinčevskog para i poklonio im u znak sećanja na ovu posetu.

"Moj suprug Aleksandar i ja nastavićemo istim tempom da pomažemo. Želim da kažem dabez naših prijatelja i ljudi iz dijaspore to ne bi bilo moguće i zato im se najiskrenije zahvaljujem na pruženoj pomoći", izjavila je princeza Katarina.

04

„Javno komunalno preduzeće „Mediana“ je jedino i prvo komunalno preduzeće koje je posetio prinčevski par a dobili smo i jednu parkovsku klupu. S obzirom da je Fondacija Princeze Katarine prepoznatiljiva po donacijama namenjenim zdravstvu i poklon Mediani bi mogao da se okarakteriše tako, jer higijena je pola zdravlja, a upravo je održavanje javne higijene posao kojim se bavi „Mediana“, rekao je Bratislav Vučković i dodao: „Započeta je saradnja, nadamo se da će u narednom periodu biti podignuta na viši nivo“.

 

OTVORENA PRVA GRADSKA CVEĆARA

Svečanim otvaranjem počela sa radom prva niška Gradska cvećara u okviru Gradske bašte u Tvrđavi.

2EA758AD47AAF1D0A1EF9CD43D07DA68229E543639F35683B5pimgpsh fullsize distr

Na dan preduzeća, 10. Juna 2016. godine, „JKP Mediana“ otvorilо je prvu Gradsku cvećaru. Prva Gradska cvećara je jedna u nizu cvećara koje će se otvoriti i uposliti bivše radnike iz cvećara JKP “Gorica”.

9F51FADE85C53FECC2F447E2ED7864B213D6C07CDCEFDF5BC1pimgpsh fullsize distr

Nakon deobnog bilansa biće otvorene i druge cvećare u gradu, naredna je ona kod hotela Ambasador, rekao je ovom prilikom direktor JKP Mediana, Bratislav Vučković.

Posetioci će ovde, osim saksijskog i rezanog cveća, moći da kupe keramičke i staklene posude, aranžmane od suvog cveća kao i prateću baštensku opremu i galanteriju. Cvećara takođe nudi usluge iznajmljivanja cvetnih aranžmana i aranžiranja prostora.

8BBAF9C7966A2E182D9D107B185E1A7282C897F29ACC881679pimgpsh fullsize distr

Ideja je prelepa. Pozivam Nišlije da dođu, ne moraju da kupe ništa neka samo dođu i uživaju ovde u Gradskoj bašti, rekao je na otvaranju gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Cvećara će biti otvorena radnim danima i vikendom od 8 do 20 sati.

 

JKP „MEDIANA” I PAEK „NIŠ” U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI

Javno komunalno preduzeće Mediana” Niš i Planinarsko-alpinistički-ekspedicijski klub Niš” započeli su akciju uklanjanja niskog rastinja sa zidina Niške tvrđave. Zidine tvrđave, na ovakav način, nisu čišćene desetak goidina a plan je da ovo rastinje bude uklonjeno za oko mesec dana.

tvrđava

Naj­mlađi alpinisti PAEK Niš”- Marija, Spasenija, Ilija, Pavle i Branislav, sa svojim starijim drugarima i radnicima Zelenila”, započeli su akciju uklanjanja i uništavanja nepristupačnog korova i niskog rastinja sa zidina glavne kapije niške Tvrđave, kako bi se sprečilo propadanje ovog dragocenog srednjevekovnog istorijskog spomenika Grada Niša.  

tvrđava 1 

Posle desetak godina, u dogovoru i po odobrenju Zavoda za zaštitu spomenika, odlučili smo da očistimo zidine niške Tvrđave od korova. Ono što ne mogu da urade naši radnici platformom, uradiće alpinisti. Ovo je volonterska akcija, jer nije sve u novcu, bitna je ideja. Ja se zahvaljujem Slobodanu Geju, osnivaču ovog kluba, koji je obećao da će sa svojim saradnicima obučiti i nekoliko naših radnika koji već rade poslove na visini i za ovako specifične poslove, pa da svake godine čistimo zidine na ovakav način,” rekao je direktor JKP Mediana” Bratislav Vučković.

Uklanjanje korova sa ulaza u Tvrđavu je samo početak akcije koja će trajati oko mesec dana. Očistiće se sve zidine, jer su se pojavile i drvenaste biljke koje uništavaju zidine, a koje se uklanjaju na specifičan način.

Rešili smo da uklonimo biljke koje ugrožavaju statiku kamenih ploča. Mladi alpinisti čupaju korov, jer to ne može hemijski da se tretira.Ova zeljasta vegetacija koju deca čiste vrlo se lako širi vetrom i uvek je ima u delovima gde se ove kamene ploče spajaju. Radnici JKP Mediana” seku drvenastu vegetaciju sa zidina, ujedno se ti panjevi premazuju herbicidom tako da se korenje umrtvi da dalje ne stvara probleme”, kazao je Slobodan Đorđević, direktor Sektora Zelenilo”.

 

NOVO CVEĆE U NIŠKIM PARKOVIMA

Radnici Sektora Zelenilo”Javno komunalnog preduzeća Mediana” aktivno rade na letnjoj sadnji cveća sa ciljem da Niš izgleda što lepše i uređenije.

Zelene površine u Nišu ukrašavaće novih 80.000 komada sezonskog jednogodišnjeg cveća koje su radnici Sektora Zelenilo” tokom zime proizveli i uzgajali u svom rasadniku.

Do sada su posađene dve trećine sadnica a u narednim danima, na području celog grada, posadiće se i preostalih 28.000 komada cveća.

DSCF3555
Kako smo saznali od Tatjane Radić, rukovodioca RJ
Parkovi” cveće se sadi u svim parkovima i trgovima u Nišu i u Niškoj Banji, kako je to inače planom i programom predviđeno.

Što se tiče asortimana, u lejama će se nalaziti: begonie u više boja, celosia, inpatiens (Lepi Jova), salviz mix, cineravia, petunie, tagetes, vinka, cana, allisum mix i alternatera.

DSCF3558

OBILAZAK RADOVA NA SANACIJI SEGMENTA S4

Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić i direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković sa saradnicima obišli su nišku deponiju gde se privode kraju poslovi na sanaciji i rekultivaciji segmenta S4. Osnovni cilj ovog posla je produženje veka deponije do početka funkcionisanja Regionalne deponije „Keleš“.

april 2016

Radovi na sanaciji polja S4na niškoj deponiji započeti su u avgustu prošle godine. Sedam meseci nakon početka taj deo izgleda sasvim drugačije. Brda smeća zamenila je utabana zemlja, a smrad se više ne širi okolinom. Metan više ne izbija kroz cevi pobodene u zemlju, kao ranije.

Da nije urađeno sve ovo od avgusta do danas, sada bi ovde do kolena bili u smeću a ovde se to sada ne vidi. Završetkom radova na sanaciji i zatvaranju na segmentu S4 deponije Bubanjrešava se višedecenijski problem i u skladu je sa propisima u oblasti ekologije i zaštite životne sredine koje Srbija mora da ispuni na putu ka EU”, kazao je gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić.

gradonačelnik i direktor

Do sada je urađeno oko 60 posto ugovorenih radova a preostalih 40 sastoje se od zatvaranja segmenta S4, odnosno ugradnje vodonepropusnog materijala-geofilca, koji sprečava zagađenje vodotokova.

Očekuje se da sve bude gotovo za najviše dva meseca. Vrednost radova je oko 60 miliona dinara i sve je već plaćeno izvođaču”, naglasio je Bratislav Vučkovič, direktor JKP Mediana” Niš.

Poglavlje 27 u pregovorima o članstvu u EU između ostalog reguliše kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, upravljanje vodama, kontrolu industrijskog zagađenja, kontrolu hemikalija, kao i investicije u oblasti otpada, koje treba da u većoj meri budu usmerene na razdvajanje i reciklažu.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti