arhiva vesti

PRIZNANJE „ZELENI LIST“ ZA MEDIANU

U okviru najveće ekološke akcije koja traje 33 godine „Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“, u Svečanoj sali najstarije gimnazije u Srbiji u Sremskim Karlovcima, JKP „Mediana“ Niš, Off teataru i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju dodeljen je „Zeleni list“ za realizaciju pozorišnog festivala „Šta dramiš“ na temu zaštite životne sredine.

priznanje06

Najstarija ekološka akcija u Srbiji, ove godine organizovana je 33. put. Pokrenuli su je Ekološki magazin Čekajući vetar”, Drugog programa Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha Srbije još 1983. Poslednjih sedam godina, partner Radio Beograda 2 je Pokret gorana Vojvodine.

Prilikom uručivanja priznanja „Zeleni list “ dobitniku JKP „Mediana“ Niš, direktor Bratislav Vučković je organizatorima uručio simbolične poklone:

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam uspeo da kao direktor komunalnog preduzeća, spojim kulturu, ekologiju i obrazovanje, jer bez toga ne možemo. Poklone koje smo vam upravo darivali jesu simboli da metlu zamenimo knjigom i da mi komunalci ne budemo samo nosioci metle i kante, već čuvari ekološke svesti“, naglasio je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

U završnici akcije, tradicionalno se dodeljuje deset Zelenih i jedan Crni list. Od predloga koje su kandidovali novinari ekoloških rubrika iz čitave Srbije, kao i građani, dobitnike je odabrao žiri sastavljen od članova Drugog programa Radio Beograda i Pokreta gorana Vojvodine.

priznanjezelenicrnilist2

Zeleni list, priznanje za očuvanje životne sredine u ovoj godini, pored Nišlija dobili su:

Ministarstvo pravde – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, JP “Srbijašume” i Šumarski fakultet Beograd, za projekat „Jedno drvo za jednog ratnika”, u okviru kojeg je do sada zasađeno skoro 400.000 sadnica, od predviđenih 1. 300 000, kao znak sećanja na srpske ratnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Ambasada Japana, za pomoć u saniranju posledica poplava i izradi Katastra klizišta u Srbiji, koji naša zemlja do sada nije imala. Pokret gorana Srbije, koji je obeležio 55 godina uspešnog rada na pošumljavanju i sprovodjenju akcija vaspitnog i edukativnog sadržaja. Kompanija FCA Srbija, za akciju „Recikliranje je cool“u kojoj se za auto stariji od dvadeset godina prilikom kupovine novog „fijata”, dobija popust od dve i po hiljade evra. Alternativa za bezbednije hemikalijeAlHem, za kontinuiranu akciju usmerenu na proizvođjače i distributere hemikalija, donosioce odluka, naučnike i potrošače, sa ciljem da se opasne hemikalije zamene bezbednijim. Udruženje gradjana „Taraške rode” i MZ Taraš  – nosioci titule „Evropsko selo roda”, zbog najvećeg broja gnezdećih parova ovih ptica. Prof. Dragan Pečurica, za aktivnu borbu protiv zagađenja vazduha u Bačkoj Topoli, zbog čega je i osuđen po tužbi od strane lokalne fabrike. Inženjer Ranko Šćekić, za projekat i proizvodnju briketa od ugljene prašine – nus proizvoda Rudarskog basena „Kolubara”. Inženjer Milutin Dražić, za projekte pošumljavanja na omladinskim radnim akcijama u Srbiji tokom nekoliko decenija.

priznanjezelenicrnilist1

Crni list – najvećem zagadjivaču životne sredine, ove godine, dodeljen je Republičkoj sanitarnoj inspekciji, zbog nedoslednosti u sprovodjenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

SAČUVAJMO PLANETU OD NAS SAMIH

22. april - Dan planete Zemlje javno komunalno preduzeće Mediana” obeležilo je u Gradskoj bašti u Tvrđavi, družeći se sa posetiocima, učenicima, javnim ličnostima, а pod sloganomSačuvajmo planetu od nas samih”.

1

U Gradskoj bašti u niškoj tvrdjavi, obeležen je Dan planete Zemlje. Učestvovali su osnovci i srednjoškolci koji su kroz predstavu i performans pokazali starijima kako se čuva planeta.Podržali su ih glumci, pisci, karikaturisti.

Cilj obeležavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja preti prirodi i životu na Zemlji, kao i podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje dece i odraslih građana kako bi se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje.

2

Svake godine JKP Mediana” se pridružuje obeležavanju ovog dana kako bismo podsetili da je Zemlja ugrožena od nas samih. Drago mi je što se ova manifestacija održava u Gradskoj bašti i zadovoljstvo mi je što imamo ove mlade ljude koji imaju dobar odnos prema prirodi. Svi zajedno moramo da damo puni doprinos kako bismo sačuvali planetu za naraštaje koji dolaze”, rekao je direktor JKP Mediana” Bratislav Vučković.

Učenici OŠ „Stojan Ljubić“ iz Kosančića, dobitnici druge nagrade na Prvom pozorišnom festivalu osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Šta dramiš“ izveli su predstavu na temu ekologije. Omladinsko pozorište „Treća polovina“ pridružilo se temi kroz performans a na osnovu aforizama iz Medianinih publikacija „Azbuka (ne)čistoće“ i „Azbuka reciklaže“ i dve Medianine himne u izvođenju Bore Đorđevića i grupe „Riblja Čorba“.

3

„Prikazivanjem ove koreo-drame, pridružujemo se „Mediani“ u njihovoj borbi za očuvanje životne sredine. Mi smo na ovaj način promoteri njenog dosadašnjeg rada“, objasnila je Ivana Nedović, glumica Narodnog pozorišta iz Niša, koja je režiser ovog performansa.

Između dve predstave, tačno u minut do dvanaest, JKP „Mediana“ je u Gradskoj bašti posadilo drvo magnolije da nas sve podseća na važnost šuma i zelenila radi očuvanje životne sredine.

 

OTVORENA GRADSKA BAŠTA

JKP Mediana” je otvarilo kapiju svog objekta u Tvrđavi za posetioce i u nekadašnjem dvorištu Pionirskog doma i Marionetskog pozorišta ponovo se začuo dečiji smeh.

WP 20160406 001

Gradska bašta koja je zamišljena kao izložbeno,prodajno i edukativni prostor oplemenjen sadnicama dendro materijala, cvetnih sadnica i baštenskog mobilijara, otvorena je 07. aprila 2016. godine, prvenstveno sa ciljem da rasadničare približi Nišlijama a i celom regionu. Nišlije neće više morati da odlazevan Niša ili pak da čekaju prolećne festivale i izložbe cveća, kako bi sredili ili dopunili svoj vrt.

Rešili smo da Nišlijama pružimo mesto gde će moći svakog dana da uživaju u prirodi i zelenilu, da razgledaju sadnice ali i da dobiju savet za njihovo održavanje. Ovo je prilika i za rasadničare iz ovog kraja, kao i za eminentne proizvođače cveća iz zemlje da predstave svoju ponudu”, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana” Niš i dodao:U planu nam je da se u ovom lepom prostoru, pod otvorenim nebom, održavaju prezentacije, promocije nekih proizvoda, književne večeri, predstave i slična dešavanja.”

DSCF3316

Gradska bašta primer je da za dobru ideju nije neophodno mnogo ulaganja, ističe Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša.

Moja filozofija je da nije problem u poslu već u čoveku. Ako postoje ideje i volja, moguće je to ostvariti i sa malo para. Pre mesec dana ovde nije moglo da se prođe od nereda a sada je ovaj prostor lepo uređen a to Nišlije zaslužuju”, rekao je Slavković.

DSCF3297

Posetioci su uživali u muzičkom i dramskom programu i druženju sa životinjama koje je dovelo udruženje Zooplanet”, što će, po rečima Bratislava Vučkovića, biti običaj u Gradskoj bašti. Jedni od gostiju na otvaranju bili su učenici OŠ “Ćela kula” finalisti Prvog pozorišnog festivala dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola, održanog 02. aprila 2016. godine u Pozorištu lutaka, u organizaciji Regionalnog centra za profesionalno obrazovanje nastavnika, koji je podržalo JKP Mediana”kao suorganizator. Svoj talenat i umeće prikazali su i studenti Fakulteta umetnosti, sa departmana za muzičku umetnost.

DSCF3320

DSCF3274

U Gradskoj bašti trenutno je izloženo oko 600 sadnica. Svoje proizvode, planinski bor kalemljen na štapu, loptaste, piramidalne, polegle, spiralne forme četinara, crvenolisne javore niskog rasta, više sorti magnolija u više boja, perene, ukrasne trave i žbunje, sezonski rasad, predstavljaju nam proizvođači sadnica i dendro materijala : Rasadnik Manojlović” iz Počekovine, Stanojčić iz Vrnjačke Banje, Rasadnici “Žića”, “Čabrić” i “Grada” iz Velikog Šiljegovca, Rasadnik “Ilić”iz Kaonika, Rasadnik lavande” Ljiljane Petrović , Rasadnik “Topalović” iz Lipolista u Mačvi, Rasadnik JKP Mediana. Korali” iz Kraljeva izložili su svoj asortiman baštenskog mobilijara, žardinjere, klupe, sakcije…

DSCF3318

Dakle, ljubitelji prirode koji žele da oplemene svoj životni i radni prostor, da okruženje prilagode svojim potrebama, da približe sebi prirodu i budu deo nje, neka dođu u Gradsku baštu.

 

ODRŽAN PRVI POZORIŠNI FESTIVAL DRAMSKIH SEKCIJA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

JKP Mediana” Niš bilo je suorganizator Prvog pozorišnog festivala dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola pod nazivomŠta dramiš” u organizaciji Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Teme Prvog festivala bile su ekologija, reciklaža i čistiji grad a po uzoru na knjigu aforizama Azbuka nečistoće”, autora aforizama Timošenka Milosavljevića i karikatura Aleksandra Blatnika a u izdanju JKP Mediana” Niš.

WP 20160402 006

Inicijatori festivala su Miroljub i Ivana Nedović, glumci niškog Narodnog pozorišta. Pre festivala glumci su sa nastavnicima, koji vode dramske sekcije u školama, održali radionicu kako pripremiti kvalitetnu predstavu.

pozorisni festival3

Cilj osnivanja ovog Festivala je da se ono što deca i nastavnici rade u školi prikaže široj publici, ali i da se širi ideja o ekološkoj svesti na ovaj način”, rekla je Danijela Marković direktorka Regionalnog centra.

Za učešće na festivalu prijavilo se devetnaest dramskih sekcija škola iz regiona, a posle polufinalnog takmičenja održanog 26. marta u finale Festivala plasiralo se šest dramskih sekcija.

Žiri u sastavu Desimir Stanojević, glumac, Svetlana Mihajlović, glumica Lutkarskog pozorišta i Timošenko Milosavljević, pisac i pozorišni kritičar izabrali su tri najbolje predstave i dodelili nagrade za režiju, kostim, najboljeg glumca i glumicu, režiju, kostim i scenografiju.

WP 20160402 014

Drago mi je sto je festival tematski. Ja kao profesionalni glumac mogu da kažem da ima puno talentovane dece i to je ono što me raduje”, kazao je glumac Desimir Stanojević.

Pobednici Prvog festivala su učenici Srednje stručne škole Dušan Trivunac Dragoš” iz Svrljiga.. Drugo mesto pripalo je OŠ Stojan Ljubić” iz Kosančića, dok su treće mesto osvojili prvaci OŠ Car Konstantin” iz Niša.

WP 20160402 023

JKP Mediana” je sve tri škole nagradilo uređenjem školskog dvorišta, sadnicama četinara, cvetnim rasadom i knjigama Azbuka reciklaže” a svih šest finalnih predstava naši sugrađani će moći da vide tokom proleća/leta u novootvorenoj Gradskoj bašti JKP Mediana” u Tvrđavi.

Inače, Festival dramskih sekcija organizuje se prvi put a organizatori najvljuju da će sledeći festival dramskih sekcija biti na temu nasilja u školama.

 

POČETAK REŠAVANJA PROBLEMA PASA LUTALICA

Osnovni problem pri rešavanju situacije učestalih napada pasa lutalica je neodgovorno vlasništvo i nedostatak kažnjavanja za neodgovorne vlasnike pasa, rečeno je na konferenciji koja je održana 26. marta, u Medija reform centru, a koju je organizovalo Javno komunalno preduzeće „Mediana“ Niš.

DEE6C942B3D3224D2526CF3100270D1D90651AD309B5690EDBpimgpsh fullsize distr

Poslednjih dana učestaliji su napadi pasa lutalica na građane Niša, kao i tvrdnje pojedinca koje su prenete preko društveih mreža i pojedinih medija, da će se nad uhvaćenim psima vršiti eutanazija.

„JKP „Mediana“ nije dobilo nalog da se ubijaju životinje, već radi po Planu i Programu koji je usvojila Skupština grada. U periodu od 2011. do danas uhvaćeno je oko 5 000 pasa, sterilisano oko 4.200a a udomljeno oko 850 pasa. Mi nećemo raditi suprotno zakonu o dobrobiti životinja i Programu Skupštine grada. Pitanje je odakle na niškim ulicama ovoliki broj nečipovanih i nesterilisanih pasa. Odmah bi trebalo da se uradi evidencija vlasnika pasa i privatnih azila“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Sva četiri niška udruženja za zaštitu životinja zahtevaju prestanak hvatanja i dovođenja novih pasa u prihvatilište, jer po njima, ono neuslovno. Slažu se da je najveći problem neodgovorno vlasništvo.

„Tek nakon sankcionisanja neodgovornih vlasnika i uvođenja taksi za nesterilisane pse, može da se govori o azilu i da se ide ka rešenju problema“, kazao je Dušan Stojanović, predsednik Udruženja „Zooplanet“.

Svoj doprinos rešavanju problema zbrinjavanja pasa lutalica dale su i javne ličnosti grada Niša. Ivana i Miroljub Riki Nedović, Timošenko Milosavljević, i Aleksandar Blatnik, koji je obećao da će organizovati izložbu karikatura i sav prihod pokloniti udruženjima.

E579826DABB01F13C5197FF5457FEC6CB400825CDFFF8055A9pimgpsh fullsize distr

Akciji se pridružio i Bora Đoređević, muzičar i pevač grupe „Riblja čorba“, koji će deo prihoda, sa koncerta koji će organizovati sa još nekoliko grupa, nameniti izgradnji azila za pse.

„Dosta je bilo laganja, azil bez odlaganja“, poručuje Bora Đorđević.

jpg8569B6EC4A4A8571437535DFBEC7FA028D7622C827FB893D7pimgpsh fullsize distr

Konferenciji i sastanku prisustvovali su predstavnici komunalne policije, gradskih opština, Uprave za komunalne delatnosti, ljubitelji pasa i poznate Nišlije. Svi imaju zajednički cilj a to je rešavanje problema zbrinjavanja i tretmana pasa lutalica.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti