arhiva vesti

OČIŠĆENE ULICE PRVOG I DRUGOG STEPENA

Niš je osvanuo pod prvim snežnim pokrivačem. Sneg je, uz jake udare vetra, padao ceo dan. Glavne saobraćajnice i ulice prvog i drugog stepena prioriteta su očišćene i prešlo se na čišćenje ulica trećeg stepena tj, ulica koje se nalaze u višim delovima grada.

Zimsku službu JKP „Mediana“ Niš koja je sve vreme bila u pripravnosti sneg nije iznenadio. Održavaju se sva četiri prilaza gradu i sve je prohodno. Na gradskim ulicama sneg se više zadržao jer su ga jaki udari vetra vraćli sa trotoara.

image dbdfbb34eddd04119fc47f4fcdd2d4dd5c63870cc99135342b20b6fdea4da463 V

Bratislav Vučković, direktror JKP Mediana” izjavio je da je angažovano svih sedam ekipa kako bi se obezbedio nesmetano kretanje saobraćaja i građana. Prati se situacija i ako bude potrebno, mobilisaće se dodatne ekipe da čiste sneg.

“Pre prvih padavina obavljeno je "mokro posipanje" mešavinom natrijum hlorida i vode, čime su pripremljene ulice za sneg. U nedelju i ponedeljak, bačeno je preko 85 tona soli. “Mediana” je uradila sve što je bilo potrebno i moguće”, kazao je Bratislav Vučković.

Trenutno su na ručnom čišćenju angažovani radnici Javne higijene koji čiste trotoare, mostove, pešačke prelaze, autobuska stajališa, kao i radnici sektora Zelenilo koji uklanjaju sneg sa pešačkih staza u parkovima, kako bi se obezbelilo nesmetano kretanje građana.

Prohodne su ulice prvog i drugog stepena prioriteta, a trenutno se radi na raščišćavanju ulica trećeg stepena prioriteta.

"Pozivam sve građane Niša da nam se pridruže i da, što je i zakonska obaveza, očiste sneg ispred svojih zgrada, dvorišta i poslovnih objekata”, rekao je Vučković.

OBILAZAK RADOVA NA POLJU S4 DEPONIJE „BUBANJ“

Prva faza sanacije polja S4 na deponiji ‘’Bubanj’’ je završena, te je time trenutno rešen problem odlaganja otpada. Trajno rešenje će, prema rečima nadležnih, biti otvaranje regionalne deponije.

D812EB1134240D69115C522B4ACDEF5F2109B9FD60CC7259F3pimgpsh fullsize distr

Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić i direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković sa saradnicima juče su obišli nišku deponiju gde se privode kraju poslovi na sanaciji i rekultivaciji polja S4. Osnovni cilj ovog posla je produženje veka deponije do početka funkcionisanja Regionalne deponije „Keleš“.

           „Komunalni otpad sa teritorije grada Nša i opštine Doljevac ovde će moći da se deponuje u naredne tri godine. Za dvadesetak godina ceo potez će biti kultivisan sa zasađenom travom, pošto se izvuče metan, koji je opasnost za ovo mesto. Očekujem da „Mediana“ nastavi sa aktivnostima sanacije polja S4, a uporedo sa tim pripremamo se za ono što će nam doneti realizacija nove deponije, na kojoj će biti omogućen i sav neophodan tretman otpada, a ne kao do sada, samo deponovanje”, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Direktor JKP „Mediana “ Bratislav Vučković kazao je da im je sanacija i rekultivacija polja S4 na deponiji „Bubanj“ najznačajnija ovogodišnja investicija.

„Vrednost radova je oko 60 miliona dinara, finansira ih „Mediana“ iz naknade za deponovanje otpada koju plaćaju građani Niša. Ovo je završetak prve od tri faze sanacije koja je urađena u predviđenom roku. Prethodna tri polja su sanirana i rekultivisana ranije. Ono što očekujemo u „Mediani“ je razvijanje sistema primarne selekcije otpada koja će značajno uštedeti kapacitete na polju S4, što znači da ćemo moći duže da ga koristimo“, istakao je Vučković .

PSD9FD6E2ABEDBEF2710C8F2A4CC291EECE244910BF5C0450449pimgpsh fullsize distr

Dnevno se na deponiju doveze oko 200 tona komunalnog otpada što je za 50 tona manje nego u ranijem periodu. Ta razlika sada završava u Reciklažnom centru JKP „Mediana“gde se očekuje da će se u budućnosti što više otpada preraditi kako bi se sproveo princip cirkularne ekonomije tj. od smeća profitirati..

DVORIŠTE VRTIĆA „LANE“ KRASE NOVE JELKE

Predstavnici JKP „Mediana“ Niš posetili su vrtić „Lane“ i tom prilikom, u dvorište vrtića, posadili sadnice jelki. Akciji ozelenjavanja vrtića pridružili su se i autori knjiga Azbuka nečistoće i Azbuka reciklaže, Timošenko Milosavljević i Aleksandar Blatnik, kao i glumci Ivana i Miroljub Nedović.

DSCF2687

„Na kraju ove kalendarske godine za naše najmlađe pripremili smo prigodne poklone. U dvorište vrtića posadili smo jelke koje smo zajedno sa mališanima okitili. Osim igračkica, kantica za odlaganje otpada i metlica za čišćenje, poklonili smo im knjige o reciklaži autora Timošenka Milosavljevića i Aleksandra Blatnika u izdanju JKP „Mediana“ Niš. Na ovaj način u novu 2016. godinu ulazimo zelenije, veselije i čistije“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

DSCF2697

DSCF2701

„U druženju sa decom saznali smo da deca znaju puno toga o reciklaži. Edukuju ih i roditelji i vaspitači a danas smo i mi ovde sa njima da im približimo pojam reciklaže i zaštite životne sredine“, rekao je Aleksandar Blatnik.

DSCF2704

Deca iz vrtića „Lane su od JKP „Mediana“ pored jelki dobili i igračke, kantice i metlice. Mališani i vaspitači su za uzvrat „Mediani“ poklonili sliku ovog vrtića, koju su naslikala deca iz predškolske grupe.

Akcija ozelenjavanja vrtića nastaviće se i daljei to najpre u obdaništu u Niškoj Banji. Predloženo je i da se formira park u kome će svako novorođeno dete imati svoju sadnicu. Na taj način bi i grad bio mnogo lepši i čistiji.

OSNOVANA NACIONALNA ASOCIJACIJA ČISTOĆA SRBIJE

U  JKP „Mediana“ Niš, u četvrtak, 19. novembra 2015. godine održana je  osnivačka skupština Nacionalne asocijacije čistoća Srbije. Cilj osnivanja ove Asocijacije je ostvarivanje ciljeva u oblasti zaštite životne sredine, sa akcentom na oblast upravljanja otpadom.

sre

Predstavnici komunalnih preduzeća koja se bave održavanjem čistoće u Srbijizajedno sa predstavnici ma naučnih institucija osnovali su Nacionalnu asocijaciju čistoća Srbije.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Gorana Čabradija, cilj rada ove Asocijacije je da podigne nivo znanja iz oblasti upravljanja otpadom , kako prema Vladi Republike Srbije, tako i prema lokalnim saamoupravama.

2 1

 Predsednik Skupštine ove asocijacije, Bratislav Vučković, rekao je da gransko povezivanje u ovoj specifičnoj materiji kao što je čistoća, zahteva i ulogu onih ljudi koji se stručno bave ovim poslom. Ne krije zadovoljstvo što je Niš domaćin ovog skupa kome prisutvuju  predstavnici komunalnihpreduzeća  iz Subotice, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Novog Pazara i Vranja kao i predstavnici naučnih institucija.

3

„Ovo je spoj nauke i prakse koji će doprineti realizaciji projektnih aktivnosti.  „Mediana“ je preko projekta međugranične saradnje omogućila našim sugrađanima da dobiju besplatne kante za selektovanje otpada, a udruženi  i jači možemo lakše doći do evropskih sredstava koja su namenjena komunalijama, kojih ima još dosta ali za sada nismo pokazali da znamo da ih koristimo. Ova asocijalica bi trebalo  da doprinese realiacuji ovog cilja.“

ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA ZA PRVI SNEG

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ spremno je za prve snežne padavine, a obezbeđene su i dovoljne količine soli. To je potvrđeno u četvrtak, 19. novembra, u krugu preduzeća, na smotri mehanizacije.

1111111

U susret predstojećem zimskom periodu, u krugu JKP „Mediana“, održana je smotra Operativnog štaba Zimske službe. Smotru su izvršili članovi Operativnog štaba Zimske službe, na čelu sa Draganom Dimitrijevićem, komandantom Operativnog štaba. Izvršen je kompletan pregled vozila i opreme, kako bi se ustanovilo da li su vozila i ostala mehanizacija ispravni, a agregati za posipanje puteva nabavljeni u dovoljnim količinama.

JKP „Mediana“ trenutno raspolaže sa 12 vozila za uklanjanjesnega, uz mogućnost uključenja dodatne mehanizacije u vanredenim situacijama.

Komandant Operativnog štaba Dragan Dimitrijević, rekao je da je Zimska služba u proteklim godinama radila dosta dobro i da ne očekuje bilo kakve probleme u tom pogledu.

„Nisam ni sumnjao u JKP „Mediana“ jer su ekipe ovog preduzeća pokazale da mogu da odgovore svim zadacima.

2222222

Broj vozila kojim raspolaže „Mediana“ je dovoljan jer je mehanizacija osavremenjena, sada se radi sa rotacionim posipačima, koji imaju veći učinak. Na raspolaganju su i mala vozila koja će sneg ukljanjati u uskim ulicama“, rekao je Dimitrijević.

Prema rečima Bratislava Vučkovića, direktora JKP „Mediana“ ovo preduzeće kao i svake godine, ažurno obavlja sve poslove koji su im povereni.

„Mediana” je zadužena za čišćenje gradskih ulica, prilaza gradu, mostova, pešačkih prelaza i pešačkih zona, trgova i platoa, kao i trotoara koji ne pripadaju ni jednom objektu (ispred lokala, stambenih objekata i sl.). Raspolažemo sa dovoljnom količinom soli a 12 vozila je remontovano i spremno za rad. Ukoliko bude vanrednih situacija, uključićemo i dadatnu mehanizaciju, tako da građani mogu biti bezbrižni po tom pitanju“, objasnio je Vučković.

Komandant štaba i direktor „Mediane“ upućuju apel građanima da poštuju komunalni red. Potrebno da se svi subjekti, a naročito oni koji učestvuju u saobraćaju, aktivno uključe, pripreme i prilagode zimskim uslovima, jer se samo zajedničkim snagama može osposobiti nesmetano funkcionisanje Grada.

3333333

Obaveza građana i pravnih lica je uklanjanje snega i leda ispred svojih ulaza, kuća i poslovnog prostora. Dužnost građana je i da uklanjaju sneg i led sa krova, ako predstavlja opasnost za prolaznike ili samu zgradu.

Program rada Zimske službe obuhvata čišćenje i izvoženje snega sa javnih površina u gradu kao i posipanje soli radi obezbeđenja prohodnosti u saobraćaju, a u zavisnosti od temperature i količine atmosferskih padavina. Prohodnost saobraćajnica ne podrazumeva da iste moraju u svakom trenutku biti očišćene do asfalta, već da na njima ne bude veća količina snega kako bi po njima mogla lagano da se kreću vozila. Prednost u održavanju saobraćajnica imaju ulice sa usponima u kojima se kreću autobusi gradskog prevoza.

Rad Zimske službe je organizovan od 15. novembra ove do 31. marta naredne godine. U slučaju da to vremenski uslovi zahtevaju, Zimska služba može početi sa radom i pre, odnosno posle zvaničnog datuma organizovanja.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti