NIŠ I SOMBOR DOBIJAJU 600 KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA

bottles 3302316 1920 340x226

Niš Sombor biće prvi gradovi koji će dobiti oko 600 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže, kao donaciju NALED-a i Nemačke razvojne pomoći, radi unapređenja primarne selekcije otpada na lokalu. Reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije. Danas najveći deo završava na deponijama, gde je ovoj ambalaži potrebno više od 5.000 godina da se razgradi.

Zbog nedostataka u upravljanju otpadom na lokalnom i nacionalnom nivou, količina sakupljene ambalaže koju operateri preuzimaju je mala i neisplativa za tretman. Glavni razlog su skupi troškovi transporta do drugih zemalja, jer u Srbiji ne postoje kapaciteti za potpunu preradu.

Kako bi se uspostavio održivi sistem, NALED i Nemačka razvojna pomoć će donirati 150.000 evra za uspostavljanje neophodne infrastrukture i sistema za pravilno upravljanje otpadom. Donacija je deo regionalnog projekta Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu, koji sprovode NALED, Sekopak i GIZ u okviru DeveloPPP programa, a u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

„U Srbiji se godišnje stavi na tržište između 320.000 i 350.000 tona ambalaže, što znači da po stanovniku nastane 51 kilogram ambalažnog otpada. U poređenju sa drugim otpadom, staklo je teže, pa su i troškovi transporta znatno veći, što umanjuje vrednost stakla kao resursa koji se može reciklirati. Povećane količina sakupljenog otpada postavile bi osnov za isplativiji tretman i ponovnu upotrebu recikliranog stakla u regionu“, kaže Slobodanka Cucić, potpredsednica Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u i menadžerka za korporativne poslove u Apatinskoj pivari.

Sakupljeni otpad od stakla preuzimaće kompanija Sekopak, koja će u istom iznosu investirati u infrastrukturu za sakupljanje stakla i dalje ovu ambalažu izvoziti iz Niša u Bugarsku i iz Sombora u Hrvatsku, dok će to isto u BiH i Severnoj Makedoniji raditi operateri Ekopak i Pakomak. Cilj projekta je da se reciklaža stakla u pilot opštinama poveća za 20 odsto, a do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge lokalne samouprave.

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti NIŠ I SOMBOR DOBIJAJU 600 KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA