Nišlije dobijaju kante za selektovanje otpada

 Zahvaljujući Projekatu Waste, vrednog 570.404 evra , koji se finansira iz Evropskih fondova , a realizuju ga javno komunalno preduzeće „Mediana“ kao nosilac projekta, sa partnerom, opštinom Pernik iz Bugarske, u Niš je dopremljeno prvih 7.000, od predviđenih 18.300 kanti za odlaganje selektovanog otpada.

Stanovnici gradskih opština Palilula i Medijana, plastiku, metal, staklo, papir i karton, od marta, odlagaće u posebne kante od 120 litara, namenjene individualnim domaćinstvima.

„Do kraja februara očekuje se isporuka preostale količine kanti, kao i 138.000 kesa, koje su namenjene domaćinstvima u kolektivnom stanovanju, a do kraja meseca očekujemo isporuku specijalnog vozila za prikupljanje reciklabilnog otpada. Ovim projektom bi se ispoštovale direktive Evropske unije o upravljanju komunalnim otpadom, koje uključuju četiri koraka: prevenciju, selekciju, reciklažu i deponovanje“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš, i dodao: „Niš će biti prvi grad u Srbiji koji na ovaj način selektuje komunalni otpad.“

Predsednici opština Palilula i Medijana, smatraju da će ovakav način odlaganja otpada mnogo značiti za opštine a i za sam Grad. Zadovoljni su saradnjom sa JKP „Mediana“ i nadaju se da će u budućnosti ta saradnja biti još bolja.

„Zadovoljan sam radom menadžmenta JKP „Mediana“, posebno u ovom projektu prekogranične saradnje koji i opština Palilula sprovodi na svojoj teritoriji. Zajednički cilj nam je da našim sugrađanima bude bolje a grad čist. Veoma je bitno građane edukovati o važnosti očuvanja životne sredine , na čemu naša Opština već radi“, kazao je Boban Džunić, predsednik GO Palilula.

Predsednik GO „Medijana“ Zoran Stojanović, slaže se da je edukacija građana neophodna i da građane moramo naučiti da đubre nije otpad već nova sirovina.“Ovaj projekat daje značajan doprinos komunalnom redu, koji je prioritet u poslovanju naše opštine. Započeli smo ga postavljanjem podzemnih kontejnera i kanti za odlaganje PET ambalaže, a nastavljamo kantama i kesama iz ovog projekta “, rekao je Zoran Stojanović.

U martu sledi podela kanti i kesa za odlaganje reciklabilnog otpada, a kako saznajemo od predsednika ovih opština, u saradnji sa JKP „Mediana“,odrediće se prioriteti i obuhvatiti najkritičnija mesta.

DSCF1174

„Stanovnici opština Palilula i Medijana dobiće prvi kante i kese, a u narednom periodu kandidovaćemo još projekata koji će obuhvatiti stanovnike ostalih opština u gradu“, naglasio je Vučković.

Direktivama EU predviđeno je da do 2020. godine 70% ovakvog otpada bude reciklirano.

 

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti Nišlije dobijaju kante za selektovanje otpada