ŠTA ODABRATI, MALO PARA ZA NEKE ILI SIGURNA PRIMANJA ZA SVE ?!

Zajednički stav reprezentativnih sindikata na nivou Srbije i grada Niša , sa sindikatima JKP „Mediana” i rukovodstvom ovog preduzeća je da radnici koji tuže „Medianu” za razliku u u isplati toplog obroka i regresa, a koji je nastao zbog neusklađenosti zakona i kolektivnog ugovora, svakako gube. Čelnici sindikata najavljuju razgovore sa samim državnim vrhom.

D5E0404C3580E3FC6220092D4E794A119ADC65D525744D6DEFpimgpsh fullsize distr

Stanje u komunalnoj delatnost u Srbiji, stanje u „Mediani“ koje se odnosi na pristigle tužbe radnika za razliku u isplati toplog obroka i regresa i zaštita prava zaposlenih, bile su teme o kojima su diskutovali predsednici i predstavnici reprezentativnih sindikata Srbije sa sindikatima i rukovodstvom JKP „Mediana”.

Okruglom stolu su prisustvovali predsednik UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak, predsednik sindikata zaposlenih u stanbeno- komunalnoj delatnosti Srbije Milan Grujić, predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Milan Simić , Olivera Bobić, predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša , Risto Ivetić, sekretar Saveza samostalnih sindikata grada Niša , sindikati JKP „Mediana“ i rukovodstvo JKP „Mediana“.

JKP “Mediana“ upošljava oko 1000 radnika. Njih 15 je tužilo preduzeće a najaviljeno je još stotinak tužbi. Da li je stariji Kolektivni ugovor, koji nije poštovan pa su radnici do nedavno primali manje plate ili zakon, koji je preduzećima omogućio da ga sprovode? O tome sindikati žele da razgovaraju sa samim državnim vrhom.

„Ukoliko bi zahvatio plamen i tužbe budu realizovane, vrlo brzo bismo “stavili katanac” na Medianu, jer bi trošak bio oko 400 miliona dinara”, kaže direktor JKP „Mediana” Bratislav Vučković i dodaje: „Izmenom Zakona Vlade Srbijeo ograničenju rasta penzija i plata u javnom sektoru suspenovale su kolektivni ugovor. Imali smo vakuuм, i bilo je pitanje da li poštovati zakon ili kolektivni ugovor. Mi smo primenjivali zakon”.

jpg5D6A905EF15C7114314E00433CC95C03E6F584004B6FC7566pimgpsh fullsize distr

Zajednički stav i savet radnicima je da sačekaju bolje rešenje od tužbe, da ne bi ostali bez samog preduzeča i posla od koga žive i hrane svoje porodice.

„Radnici moraju da se ponašaju dvojako – da čuvaju svoje preduzeće i gledaju budućnost za sebe i svoju decu i da na način koji će proći i skupštinsku proceduru i izvršnu vlast, ostvare prava koja im pripadaju”, savetuje predsenik Sindikata zaposlenih u stanbeno- komunalnoj delatnosti Srbije, Milan Grujić.

cd

Predsednik UGS „Nezavisnost” Branislav Čanak objašnjava da su mnoge komunalne firme dovedene u stanje potpunog rasula i iracionalnosti. Sindikati su spremni da odustanu od nekih zahteva i da kreditiraju svoju firmu, ali treba da se zna šta time radnici dobijaju. A tu treba da uskoče i država i lokalne samouprave. U slučaju „Mediane“, grad Niš, koji, kako kaže, “ima kasu koja je veća od kase svake firme i pronađe način kako da dobije od Beograda sredstva za vanredne transfere”.

rgsrgsdr

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti ŠTA ODABRATI, MALO PARA ZA NEKE ILI SIGURNA PRIMANJA ZA SVE ?!