ODRŽANA II ASWA KONFERENCIJA

Druga ASWA konferencija - Zima 2016.godina, koju jeorganizovala Nacionalna Asocijacija Čistoća Srbije, održana ju 25. februara u Niškoj Banji i okupila je stručnjake iz ove oblasti.

Cilj konferencije je da analizira probleme sa kojima se komunalna preduzeća zadužena za održavanje higijene i uklanjanje otpada susreću, kao i da postavi nove standarde u ovoj oblasti.

Kako istiće Radmila Šerović, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, za napredak u ovoj oblasti potreban je novac iz evropskih fondova, a za pristupanje njima neophodna je regionalizacija.

 

radmila Serovic 640x480

„Sistem reciklaže mora zažIveti u Republici Srbiji i to su osnovni principi na kojima se zasniva upravljanje otpadom u svim zemljama i tako mora biti i u Srbiji. Podizanje svesti o recikaži je osnovni i primarni zadatak Republike Srbije, svih činilaca ovog sistema, javno komunalnih preuzeća, regiona, jedinica lokalnih samouprava zajedno sa Ministarstvom“, rekla je Radmila Šerović i dodala:„Srbija se opredelila za regionalizaciju, predložila je 26 regiona sa ciljem da se do 2028. izgradi 26 regionalnih centara za upravljanje otpadom sa infrastrukturom koja podrazumeva liniju reciklažnog otpada. Opštine same teško mogu da dobiju novac iz IPA fondova, ali ako nastupe zajedno kao region Evropa će rado dati novac za takve infrastukturne projekte“.

 

Bata aswa 640x480

Na konferenciji su istaknuti pozitivni rezultati naše zemlje u procesima reciklaže i selekcije otpada.

„Ova konferencija je glas nas komunalaca. Želimo da imamo svoje Ministarstvo jer je životna sredina, ma koliko o njoj pričali, po strani. Drago mi je da to, kao i puno toga ranije, kreće iz Niša i što je „Mediana“ promoter tih vrednosti“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš i predsednik Skupštine ASWA.

O svojim iskustvima prekogranične saradnje sve učesnike konferencije upoznali su Milena Jovanović, iz JKP „Mediana“ , menadžerka projekta prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Pernik i Vladimir Crnojački, iz JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica i koordinator ASWA projektnog tima, o projektu prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska pod nazivom „Stvaranje društva bez otpada”.

mr Vladimir Kovačević, exert iz Austrije, preneo je svoja iskustva o IPA projektima iz Hrvatske i Slovenije.

Konferenciji su prisustvovali direktori i predstavnici komunalnih preduzeća iz Srbije, predstavnici Grada Svoge iz Bugarske, gosti iz Slovenije i Nemačke, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić.

Osnovna ideja udruženja ASWA jeste profesionalizacija zaposlenih u čistoćama, podizanje znanja o savremenim tehnologijama prerade otpada na viši nivo, kao i pomoć članovima Asocijacije u rešavanju problema sa kojima se susreću.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti ODRŽANA II ASWA KONFERENCIJA