OTVORENA GRADSKA BAŠTA

JKP Mediana” je otvarilo kapiju svog objekta u Tvrđavi za posetioce i u nekadašnjem dvorištu Pionirskog doma i Marionetskog pozorišta ponovo se začuo dečiji smeh.

WP 20160406 001

Gradska bašta koja je zamišljena kao izložbeno,prodajno i edukativni prostor oplemenjen sadnicama dendro materijala, cvetnih sadnica i baštenskog mobilijara, otvorena je 07. aprila 2016. godine, prvenstveno sa ciljem da rasadničare približi Nišlijama a i celom regionu. Nišlije neće više morati da odlazevan Niša ili pak da čekaju prolećne festivale i izložbe cveća, kako bi sredili ili dopunili svoj vrt.

Rešili smo da Nišlijama pružimo mesto gde će moći svakog dana da uživaju u prirodi i zelenilu, da razgledaju sadnice ali i da dobiju savet za njihovo održavanje. Ovo je prilika i za rasadničare iz ovog kraja, kao i za eminentne proizvođače cveća iz zemlje da predstave svoju ponudu”, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana” Niš i dodao:U planu nam je da se u ovom lepom prostoru, pod otvorenim nebom, održavaju prezentacije, promocije nekih proizvoda, književne večeri, predstave i slična dešavanja.”

DSCF3316

Gradska bašta primer je da za dobru ideju nije neophodno mnogo ulaganja, ističe Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša.

Moja filozofija je da nije problem u poslu već u čoveku. Ako postoje ideje i volja, moguće je to ostvariti i sa malo para. Pre mesec dana ovde nije moglo da se prođe od nereda a sada je ovaj prostor lepo uređen a to Nišlije zaslužuju”, rekao je Slavković.

DSCF3297

Posetioci su uživali u muzičkom i dramskom programu i druženju sa životinjama koje je dovelo udruženje Zooplanet”, što će, po rečima Bratislava Vučkovića, biti običaj u Gradskoj bašti. Jedni od gostiju na otvaranju bili su učenici OŠ “Ćela kula” finalisti Prvog pozorišnog festivala dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola, održanog 02. aprila 2016. godine u Pozorištu lutaka, u organizaciji Regionalnog centra za profesionalno obrazovanje nastavnika, koji je podržalo JKP Mediana”kao suorganizator. Svoj talenat i umeće prikazali su i studenti Fakulteta umetnosti, sa departmana za muzičku umetnost.

DSCF3320

DSCF3274

U Gradskoj bašti trenutno je izloženo oko 600 sadnica. Svoje proizvode, planinski bor kalemljen na štapu, loptaste, piramidalne, polegle, spiralne forme četinara, crvenolisne javore niskog rasta, više sorti magnolija u više boja, perene, ukrasne trave i žbunje, sezonski rasad, predstavljaju nam proizvođači sadnica i dendro materijala : Rasadnik Manojlović” iz Počekovine, Stanojčić iz Vrnjačke Banje, Rasadnici “Žića”, “Čabrić” i “Grada” iz Velikog Šiljegovca, Rasadnik “Ilić”iz Kaonika, Rasadnik lavande” Ljiljane Petrović , Rasadnik “Topalović” iz Lipolista u Mačvi, Rasadnik JKP Mediana. Korali” iz Kraljeva izložili su svoj asortiman baštenskog mobilijara, žardinjere, klupe, sakcije…

DSCF3318

Dakle, ljubitelji prirode koji žele da oplemene svoj životni i radni prostor, da okruženje prilagode svojim potrebama, da približe sebi prirodu i budu deo nje, neka dođu u Gradsku baštu.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti OTVORENA GRADSKA BAŠTA