JKP „MEDIANA” I PAEK „NIŠ” U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI

Javno komunalno preduzeće Mediana” Niš i Planinarsko-alpinistički-ekspedicijski klub Niš” započeli su akciju uklanjanja niskog rastinja sa zidina Niške tvrđave. Zidine tvrđave, na ovakav način, nisu čišćene desetak goidina a plan je da ovo rastinje bude uklonjeno za oko mesec dana.

tvrđava

Naj­mlađi alpinisti PAEK Niš”- Marija, Spasenija, Ilija, Pavle i Branislav, sa svojim starijim drugarima i radnicima Zelenila”, započeli su akciju uklanjanja i uništavanja nepristupačnog korova i niskog rastinja sa zidina glavne kapije niške Tvrđave, kako bi se sprečilo propadanje ovog dragocenog srednjevekovnog istorijskog spomenika Grada Niša.  

tvrđava 1 

Posle desetak godina, u dogovoru i po odobrenju Zavoda za zaštitu spomenika, odlučili smo da očistimo zidine niške Tvrđave od korova. Ono što ne mogu da urade naši radnici platformom, uradiće alpinisti. Ovo je volonterska akcija, jer nije sve u novcu, bitna je ideja. Ja se zahvaljujem Slobodanu Geju, osnivaču ovog kluba, koji je obećao da će sa svojim saradnicima obučiti i nekoliko naših radnika koji već rade poslove na visini i za ovako specifične poslove, pa da svake godine čistimo zidine na ovakav način,” rekao je direktor JKP Mediana” Bratislav Vučković.

Uklanjanje korova sa ulaza u Tvrđavu je samo početak akcije koja će trajati oko mesec dana. Očistiće se sve zidine, jer su se pojavile i drvenaste biljke koje uništavaju zidine, a koje se uklanjaju na specifičan način.

Rešili smo da uklonimo biljke koje ugrožavaju statiku kamenih ploča. Mladi alpinisti čupaju korov, jer to ne može hemijski da se tretira.Ova zeljasta vegetacija koju deca čiste vrlo se lako širi vetrom i uvek je ima u delovima gde se ove kamene ploče spajaju. Radnici JKP Mediana” seku drvenastu vegetaciju sa zidina, ujedno se ti panjevi premazuju herbicidom tako da se korenje umrtvi da dalje ne stvara probleme”, kazao je Slobodan Đorđević, direktor Sektora Zelenilo”.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti JKP „MEDIANA” I PAEK „NIŠ” U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI