SVE JE SPREMNO ZA ZIMU

 

Sve je spremno za početak sezone zimskog održavanja saobraćajnica u gradu, koje je u nadležnosti JKP Mediana Niš. Nabavljena su dva nova vozila a novina je i da će se ulice polivati rastvorom kalcijum hlorida pre padavina. Sezona zimskog održavanja zvanično je počela 15. novembra a završava se 31. marta. JKP „Mediana” raspolaže dovoljnim brojem radnika, dovoljnom količinom soli kao i mehanizacijom za zimsko održavanje, tako da je sve spremno za početak zimske sezone.

 zimska05

Prema rečima direktora Bratislava Vučkovića, JKP „Mediana“ svake godine odgovorno obavlja poverene poslove. Ove godine nabavljena su i dva nova vozila koja će omogućiti kvalitetniji rad u zonama trećeg i četvrtog stepena prioriteta, tamo gde veliki kamioni ne mogu prići. U Zimskoj službi angažovano je 150 radnika, a vozni park raspolaže sa 16 specijalizovanih vozila i radnih mašina.

zimska03

„Raspolažemo sa dovoljnom količinom soli a 16 vozila i radnih mašina je spremno za rad, tako da građani mogu biti bezbrižni i u slučaju nepogoda. Ove godine uvodimo jednu novinu, a to je pranje ulica pre snega. Ulice će biti polivene tečnim rastvorom kalcijum hlorida koji će onemogućiti njihovo zamrzavanje. Samo molimo sugrađane da budu strpljivi, jer ne možemo očistiti sve odjednom. Prioriteti za čišćenje su prilazi gradu sa svih strana, zatim ulice prvog i drugog stepena prioriteta i na kraju ulice u brdskim zonama”, objasnio je Vučković.

zimska04

U cilju što efikasnijeg delovanja Zimske službe i stvaranja što povoljnijih uslova za odvijanje saobraćaja u zimskom periodu, gradske saobraćajnice su podeljene u nekoliko stepana prioriteta. Planom su predvidjene aktivnosti i radovi za obezbedjivanje normalnog funkcionisanja saobraćaja tokom zime.„Mediana” je zadužena za čišćenje gradskih ulica, prilaza gradu, mostova, pešačkih prelaza i pešačkih zona, trgova i platoa, kao i trotoara koji ne pripadaju ni jednom objektu (ispred lokala, stambenih objekata i sl.).

zimska02

Komandant Operativnog štaba Dragan Dimitrijević, zadovoljan je stanjem u JKP „Mediana ” i dodaje je da je Zimska služba ranijih godina radila dosta dobro. „Smatram da će ova sezona biti bolja od prethodne”, naglasio je Dimitrijević.

U Zimskoj službi apeluju na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i budu opremljeni opremom za saobraćaj u zimskm uslovima, kao i da svoja vozila propisno parkiraju kako bi im omogućili nesmetani rad.

Program rada Zimske službe obuhvata čišćenje i izvoženje snega sa javnih površina u gradu kao i posipanje soli radi obezbeđenja prohodnosti u saobraćaju, a u zavisnosti od temperature i količine atmosferskih padavina. Prohodnost saobraćajnica ne podrazumeva da iste moraju u svakom trenutku biti očišćene do asfalta, već da na njima ne bude veća količina snega kako bi po njima mogla lagano da se kreću vozila. Prednost u održavanju saobraćajnica imaju ulice sa usponima u kojima se kreću autobusi gradskog prevoza.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti SVE JE SPREMNO ZA ZIMU