DONESI STAKLENU AMBALAŽU I POKLON POTRAŽI

U zajedničkoj akciji pod nazivom „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži“, u organizaciji JKP „Mediana“ Niš i Sekopak-a Beograd, na pet lokacija u Nišu, sakupljeno je 2.600 kg staklene ambalaže. Akciju je podržalo i JKP „Tržnica“Niš.

Donesi ambalazu1 640x480

Na Reciklažni petak, 25. avgusta 2017. godine , JKP „Mediana“ i „Sekopak“ pozvali su stanovnike Niša da učine nešto korisno za planetu a pritom i osvoje zanimljive poklone. Kontejneri za sakupljanje staklene ambalaže postavljeni su na pet lokacija, u blizini pijaca, u svih pet gradskih opština u Nišu. Svako ko je doneo 3 kilograma stakla dobio je zanimljiv poklon u vidu kačketa i cegera, koje je darivalo preduzeće „Sekopak“ iz Beograda.

„Sakupljanje stakla je veoma važno jer je staklo jedini ambalažni otpad koji je 100 posto reciklabilan. Možemo i po sto puta da ga recikliramo i svaki put se ponovo vrati kao ambalaža. Zbog toga insistiramo na sakupljanju stakla, koje nije toliko na visokom nivou kao što je popularan PET, limenka ili papir“, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka preduzeća Sekopak, i dodala: „Mi želimo da podignemo ekološku svest kod građana Republike Srbije po pitanju staklene ambalaže, tako da je ovo prva akcija sa kojom krećemo iz Niša a proširićemo je na ostale gradove u Srbiji“.
Da je ovo samo još jedna akcija u nizu koje je JKP „Mediana“ pokrenulo kada je u pitanju sakupljanje ambalažnog otpada, potvrdio je i Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Donesi ambalazu2 640x480


„Ovo je nastavak saradnje sa Sekopakom, jednim pouzdanim operaterom, koji prvenstveno podstiče i stimuliše sakupljanje ambalažnog otpada. Za prvu akciju koja se zove Reciklažni petak izabrali smo ovih pet lokacija u blizini pijaca, ali naša je želja da svaki dan bude reciklažni dan i zato ćemo nastaviti i proširiti ovakve akcije, upravo na lokacijama gde je veća cirkulacija ljudi, jer želimo da ukažemo na neophodnost selektovanja otpada i reciklaže, kao jednog od osnovnih načina upravljanja otpadom“, rekao je Vučković.

Ispitivanjem morfološkog sastava komunalnog otpada za Grad Niš, došlo se do podatka da ambalažno staklo čini oko 3,2% komunalnog otpada. Ako imamo u vidu da se u Nišu dnevno generiše oko 178 tona komunalnog otpada, onda više od 5 tona tog otpada čini ambalažno staklo.
U Reciklažnom centru JKP „Mediana'', u 2016. godini, iz 50 postavljenih zvona u gradu i iz 18.000 posuda za sakupljanje ambalažnog otpada („plavih kanti“) koje su podeljene u dve gradske opštine, sakupljeno je i predato na recikliranje 270 tona stakla.
Planirano je da se u 2017. godini ova količina znatno poveća, jer staklo nije otpad već dragocena sirovina, koja se ne razlaže u prirodi, a jedini je ambalažni materijal koji se može 100% reciklirati.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti DONESI STAKLENU AMBALAŽU I POKLON POTRAŽI