AKCIJA UKLANJANJA DIVLJIH DEPONIJA

Uklanjanjem deponija u ulici Ivana Milutinovića, a potom i u ulici Ovčepoljskoj JKP „Mediana“ je počelo akciju uklanjanja divljih deponija koje nisu na spisku redovnih poslova. Radi se o 44 deponije koje je „mapirao“ Sekretarijat za zaštitu životne sredine i koje treba da budu uklonjene u naredna dva meseca. Za ove potrebe je iz grada izdvojeno 4 miliona dinara.

medijana 2 640x480 1

Dve trećine ovih deponija nalaze se na seoskom području, ali se za čišnjem krenulo od gradskih deponija, posebno onih koje se nalaze u neposrednoj blizini centralnog dela Niša.

„Ovo je druga deponija koju danas čistimo, ali nedaleko odavde postoje još dve deponije koje ćemo čistiti narednih dana“, kaže Ljubiša Jovanović iz JKP „Mediana“.

„Pored ovog vanrednog programa gde imamo 44 deponije imamo i redovni  program  za čišćenje divljih deponija gde spadaju deponije koje su standardne kao što je ona u naselju Crvena zvezda i ona u ulici Mramorskoj, kao i na Stočnom trgu. Deponije u  redovnom programu čiste se dva puta nedeljno, ali građani ne odustaju od toga da na istom mestu odlažu otpad“.

Jovanović kaže da je prošle godine kroz ovaj program očišćeno 26 deponija. Neke su se ponovile jer su građani nastavili da odlažu otpad na mestu gde je deponija očišćena, pa će sada ta ista deponija morati ponovo da bude uklonjena.

Saša Matić iz JKP „Mediana“ naglašava da nije lako brzo očistiti deponije i da građani ne mogu da očekuju da posao bude završen za samo jedan dan kako su navikli da JKP „Mediana“ rešava njihove pritužbe.

„Na deponijama ima puno šuta, sanitarija, građevinskog otpada, zemlje i teško je očistiti deponije ovog tipa za samo jedan dan“, kaže Saša Matić. „Za čišćenje deponija moramo prvo da napravimo plan, potom se angažuje mehanizacija i ljudstvo, a da ne govorimo o tome da na njima ima puno različitog otpada koji treba ukloniti. Sve to zahteva malo više vremena. Uz to moramo da imamo u vidu i vremenske uslove“. 

      „Ovo je druga deponija koju danas čistimo, ali nedaleko odavde postoje još dve deponije koje ćemo čistiti narednih dana“, kaže Ljubiša Jovanović iz JKP „Mediana“.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti AKCIJA UKLANJANJA DIVLJIH DEPONIJA